Nieuws/Binnenland
430858
Binnenland

Doodrijder Fleur wacht grote gevolgen

Loosdrecht - De aanrijding die de 19-jarige Fleur uiteindelijk het leven kostte, zal ook voor de 53-jarige bestuurder van de racende Porsche grote gevolgen hebben. De vergelijking met het Vinkeveense bootdrama dringt zich op. Ook daar was sprake van een bestuurder – in dat geval van een speedboot – die met veel te hoge snelheid en alcohol achter de kiezen in het donker een sloep ramde, met twee doden tot gevolg.

 

Het OM kan de autobestuurder doodslag ten laste leggen, maar zal zonder twijfel het vonnis in de zaak van schipper Arnoud H. nog eens grondig bestuderen. In zijn geval vond de rechtbank doodslag niet bewezen. Wél dood door schuld.

Om doodslag te kunnen bewijzen, moet vast komen te staan dat de bestuurder de jonge vrouw opzettelijk wilde doden, óf bewust het risico heeft genomen dat dat zou gebeuren. Dat was bij schipper Arnoud H. niet zo, vond de rechtbank, en zal ook in het geval van de automobilist in Loosdrecht een punt van discussie worden.

Met het bewijzen van dood door schuld zal het OM minder moeite hebben. In dat geval heeft een verdachte niet het doel gehad om iemand te doden, maar valt het hem wel te verwijten. Bijvoorbeeld omdat hij onvoorzichtig, of zelfs roekeloos was. Er is een groot verschil in straffen die de wet stelt op doodslag – maximaal vijftien jaar – of dood door schuld: twee jaar. Als er sprake is van roekeloosheid kan het worden verhoogd tot vier jaar.

Het OM kan ook kiezen voor het vervolgen van de automobilist voor overtreding van de Wegenverkeerswet. Dan kan drie jaar worden opgelegd als sprake is van een dodelijk ongeval, en zelfs zes jaar als dat het gevolg was van roekeloosheid. De straf kan oplopen tot negen jaar als de automobilist heeft gedronken en/of veel te hard reed.

Of de hoogste straf daadwerkelijk wordt opgelegd, is afhankelijk van meerdere factoren. In de eerste plaats moet er natuurlijk hard bewijs zijn. Ook belangrijk is of de man vaker is veroordeeld voor roekeloos gedrag op de weg, of voor rijden met drank op. Dat kan strafverzwarend werken. Strafverminderend kan het zijn als een verdachte oprecht spijt heeft. Dat moet uit meer blijken dan alleen woorden van berouw in de rechtszaal. En ook kan het in zijn voordeel werken als hij onevenredig zwaar is getroffen door de publiciteit.

Voor de nabestaanden zal het misschien niet veel uitmaken tot welke straf de automobilist wordt veroordeeld. Zij krijgen Fleur er niet mee terug, en hebben eigenlijk levenslang.