Nieuws/Binnenland
430931
Binnenland

Doodgereden kapster (19) werd eerder slachtoffer van zinloos geweld

Leven jonge Fleur was aaneenschakeling van verdriet

Loosdrecht - De pas overleden Fleur Balkestein (19), die vrijdag bezweek aan haar verwondingen die ze opliep toen ze door een racende Porsche-bestuurder werd geraakt op de Nieuw-Loosdrechtsedijk, blijkt op haar vijftiende zwaar te zijn mishandeld door een groep Marokkanen.

Fleur belandde in 2012 in het ziekenhuis toen ze werd afgetuigd in het uitgaansgebied van Hilversum. Ze weigerde op vrijdag 3 augustus 2012 een sigaret af te staan aan twee jongens op straat, waarna het tuig haar en vriendin Carmen (destijds 18) compleet in elkaar sloeg. Carmen kwam er vanaf met een hersenschudding, Fleur liep onder andere een gebroken been op.

Verslagenheid

De vrees was dat ze blijvend letsel zou oplopen, maar ze genas wonderwel van de mishandeling. Ze ging zelfs als kapster, een beroep waarbij je veel moet staan, aan de slag in Hilversum. Bij Team Kappers, waar ze inmiddels 4,5 jaar werkte, is de stemming bedrukt. De zaak is zaterdag open, maar de verslagenheid is groot onder het team van dertien vrouwen. „Ze voelde als familie. We hebben erg goed contact met haar ouders. We missen haar enorm”, aldus manager Manon van Harten. „Het kappersvak was echt haar passie. Ik vind het heel lastig om hierover te praten, liever zeg ik vandaag even niks.”

Op de Facebookpagina van de kapperszaak is een bericht geplaatst voor Fleur: „Wat een gemis dat zij zo vroeg uit het leven is gegrepen. We zullen haar missen.” Veel klanten reageren emotioneel, waaronder ook Marjon Heijnen: „Tijdens mijn laatste bezoek aan jullie hadden we het erover, er waren weer wat lichtpuntjes, dus hoop. En dan nu dit… Wat een schok... Heel veel sterkte meiden.”

Noodlottig

Ook bij de rugbyclub waar Fleurs vader trainer was en haar moeder secretaresse kan men het nieuws over de dood van Fleur niet bevatten. „Hoewel het de goede kant op leek te gaan en we allemaal al een beetje opgelucht ademhaalden, zijn bijkomende complicaties haar noodlottig geworden. Voor ons is het al moeilijk te vatten, laat staan voor ouders Mariëlle en Robert, en haar zussen Jara en Mel. Wij wensen hen alle kracht toe om dit verschrikkelijke verlies te kunnen dragen.”

Volgens een buurtbewoner van de Nieuw-Loosdrechtsedijk kan de bestuurder van de Porsche zich niet meer vertonen op straat. „ Hij reed wel vaker te hard in zijn wagen. Op zich is deze weg niet gevaarlijk, maar als zo’n vent zo belachelijk hard rijdt, dan heb je als meisje in een klein autootje geen schijn van kans. Die man heeft dit niet gewild, maar ik hoef hem niet meer te zien of te spreken en zo denkt de hele straat erover.”

Het ongeluk gebeurde om 21:45 uur op slechts zes huisnummers van het thuisadres van de Porsche-rijder. Hij was bijna thuis toen Fleur de weg opreed vanuit een uitrit.

Geschorst

De zoon van de bestuurder, Casper, racete achter zijn vader aan in een snelle mini. Hij is sinds 2014 piloot bij Ryanair en vertelt op diverse blogs online over zijn fantastische jetset leven. Ryanair was niet bereikbaar voor commentaar, naar verluidt is de jonge piloot geschorst.

Vader Walter was stamgast van café Moeke in Hollandse Rading. Volgens een medewerker had hij ’slechts’ twee drankjes gedronken in het café in de nacht van de aanrijding. „Hij is vertrokken om ergens iets te gaan eten en heeft later zijn auto opgehaald. Of hij bij het eten veel heeft gedronken, weet ik niet. Bij ons heeft hij die avond niet te veel gedronken.”

Direct na het ongeluk bleek uit een blaastest dat de bestuurder 1,15 promille in zijn bloed had, deelname aan het verkeer is verboden vanaf een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Sinds het ongeluk zien de medewerkers van café Moeke de stamgast en zijn zoon niet meer. „Niemand ziet hem nog, hij komt nergens meer langs.”

Het politieonderzoek is nog niet afgerond. De politie verzoekt om iedereen die bruikbare privé-camerabeelden heeft tussen café Moeke waar de straatrace begon en de Nieuw-Loosdrechtsedijk in te leveren.