Nieuws/Binnenland
431014
Binnenland

Potvissen gered uit monding Westerschelde

BRESKENS - Twee potvissen die zaterdagochtend waren gezien in de monding van de Westerschelde tussen Vlissingen en Breskens zijn met succes terug naar volle zee gedirigeerd. Dat laten de reddingmaatschappij KNRM en Rijkswaterstaat weten.

Beide instanties hebben zich ingespannen om de dieren terug te sturen. Dat deden ze door hun boten als een soort trechter voor de potvissen te leggen, zodat die alleen maar richting zee konden zwemmen. "De operatie is geslaagd. De potvissen zijn nu bij Cadzand", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De potvissen werden vrijdag al gezien voor de kust van Ouddorp.

Fotograaf Marcel Klootwijk kon de potvissen vanochtend met eigen ogen zien. Aan De Telegraaf vertelt hij: "Normaalgesproken zie je tijdens het vogels spotten bij Breskens weleens een bruinvis en als je geluk hebt een dolfijn. De aanblik van de potvis heb ik echter nog nooit meegemaakt. Het was heel spectaculair."

Vanochtend kwam de fotograaf aan bij Telpost Breskens om de eerste purperreigers en beflijsters te spotten, maar dat pakte heel anders uit. "De eerste soort die ik in de telescoop kreeg was een heuse potvis! Het enorme dier zwom de Westerschelde op waarbij de kop en de enorme rug boven water kwam", aldus de enthousiaste fotograaf. "Later heb ik het dier nog een paar keer zien duiken, waarbij de volledige staart boven water uitkwam. Wat een waanzinnige waarneming."