Nieuws/Binnenland
431038
Binnenland

Deelnemers Loterijverlies stappen naar rechter

’Miljoenen in rook op’

Amsterdam - Het bestuur van claimstichting Loterijverlies wordt voor de rechter gesleept wegens vermeend gesjoemel met de inleg van de tweehonderdduizend loterijverliezers. Naast de al verdwenen miljoenen dreigt nog eens 14 miljoen euro van de stichting in rook op te gaan.

Een groepje deelnemers van Loterijverlies, dat werd opgericht om de Staatsloterij tot schadevergoeding te dwingen wegens het plaatsen van misleidende advertenties, eist via een procedure bij de rechtbank het ontslag van het eigen bestuur. Dit blijkt uit processtukken, in handen van De Telegraaf.

We zijn het zat, zegt Hans van Manen uit Breda, een van de dertig eisers. „De stichting heeft er een potje van gemaakt. Je hoort zorgvuldig om te gaan met geld van anderen.” De groep wil dat de rechter een eind maakt aan het stiekem wegsluizen van grote geldbedragen door het bestuur en de oprichter van Stichting Loterijverlies.

Ruim 6,5 miljoen euro, bijeengebracht door alle deelnemers van de stichting, verdween afgelopen jaren naar diverse schimmige buitenlandse bedrijven, zo stellen zij. Stuk voor stuk zijn de ontvangende firma’s (’trustbedrijven’ gevestigd op Britse belastingparadijzen Guernsey en het eiland Man) via een achterdeurtje gelieerd aan Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet, die daar vervolgens een lening van drie miljoen euro los pulkte voor de aanschaf van zijn villa in Bergen, zo blijkt uit onderzoek.

Volgens de opstandige leden van de claimstichting, bijgestaan door advocatenkantoor Bos & Partners, is er sprake van wanbeheer. Ook zou worden gehandeld in strijd met de wet en de statuten van de stichting. Daarom moet de rechter het zittende bestuur ontslaan.

Op papier geeft het Britse bedrijf ’Breton’ sinds 2015 leiding aan Loterijverlies, maar achter de schermen is het nog altijd oprichter Roet die er aan de touwtjes trekt. „Met het doorsluizen van minimaal 6,5 miljoen euro van het inschrijfgeld en daarbovenop nog toekomstige betalingsafspraken is het belang van de stichting verplaatst van de gedupeerden naar Roet en zijn vennootschappen”, stelt advocaat Bos, die ook andere leden van de stichting oproept om zich bij hem te melden als belanghebbenden in de procedure.

Uit de processtukken blijkt dat de vorderingen van de loterij-deelnemers op de Staatsloterij zijn overgedragen aan een vennootschap op het eiland Man. „Daardoor zou de Nederlandse stichting een lege huls zijn. Dit moet door een nieuw bestuur worden rechtgezet”, aldus Bos. Zonder nieuw bestuur komt het volgens hem nooit tot een schikking met de Staatsloterij.

Ferdy Roet en Loterijverlies waren gisteren onbereikbaar voor commentaar.