Nieuws/Buitenland
431040
Buitenland

Athene vreest verzet bij terugsturen migranten

ATHENE - De terugzending van migranten van Griekenland naar Turkije, die maandag begint, gaat gepaard met draconische veiligheidsmaatregelen. De Griekse politie zet voor elke asielzoeker die wordt teruggestuurd een agent in, meldt het Griekse persbureau ANA-MPA op gezag van bronnen bij de regering.

De eerste drie dagen brengen volgens ANA-MPA twee Turkse schepen ongeveer 750 asielzoekers van Mitilini, op het Griekse eiland Lesbos, over naar de Turkse havenstad Dikili. De migranten worden met bussen van het asielzoekerscentrum in Moria naar de haven van Mitilini vervoerd. Omdat velen van hen niets voelen voor uitwijzing naar Turkije, houden de autoriteiten rekening met verzet.

De Griekse regering heeft intussen steeds meer te stellen met de asielzoekers die in een provisorisch kamp aan de Macedonische grens zijn neergestreken. Minister Nikos Toskas van Burgerbescherming sluit niet langer uit dat de politie geweld zal moeten toepassen, liet hij aan de Atheense krant Kathimerini weten.

De autoriteiten willen de naar schatting 12.000 migranten die in Idomeni bivakkeren overbrengen naar asielzoekerscentra elders in het land, maar die verzetten zich daartegen, in de hoop dat de Macedonische grens binnenkort weer opengaat en ze kunnen doorreizen naar West-Europa.