Nieuws
431062
Nieuws

Wereld Autismedag

Een kind met autisme: 'Ze wilden haar uit de klas zetten'

Toen de oudste dochter van Janneke van Bockel in de brugklas zat, ging er een petitie rond. Initiatiefnemer was de klassenvoorzitter. Vrijwel iedereen tekende het verzoek om het meisje uit de klas te laten zetten.

Hartverscheurend. Niet alleen voor het kind zelf, maar ook voor haar moeder. Want ook een kind dat niet door haar leeftijdsgenoten wordt begrepen, omdat ze bijvoorbeeld een autistische stoornis heeft zoals in dit geval, is een kind waarvan wordt gehouden. En dat heel leuk en lief kan zijn, bovendien.

Humor

"Ik ben niet zo'n ouder die roept: 'hoera, mijn kind is autist en kijk eens hoe begaafd het is", zegt ze zelf aan de vooravond van de Week van het autisme.

"Maar ik omarm ook niet de andere kant. Toen tien jaar geleden de diagnose werd gesteld, stortte mijn wereld een beetje in. Ik dacht dat ze nooit regulier onderwijs zou kunnen volgen, nooit zelfstandig zou kunnen wonen. En kijk eens hoe ver we al zijn gekomen. Ze zit inmiddels in 4 HAVO en heeft een VMBO-T diploma in haar zak. Er bestaat niet zoiets als standaardautisme, net zo min als er standaardmensen zijn."

Lees het hele verhaal op VROUW.nl.