Nieuws
431071
Nieuws

CLIPPER ROUND THE WORLD RACE

Tweede dode Oceaanzeilrace

De loodzware Clipper Race etappe van Qingdao (China) naar Seattle (USA) heeft een bemanningslid het leven gekost. De 40-jarige Britse Sarah Young sloeg overboord en verdronk. Zij is het tweede dodelijke slachtoffer in de 20 jarige geschiedenis van de zeilrace rond de wereld.

Sarah Young (40) uit Londen was aan boord van de IchorCoal bezig de kuip op te ruimen na het reven van het grootzeil in 35-40 knopen wind. Volgens schipper Darren Ladd werd zij door een golf gegrepen en spoelde onder de zeereling door. ZIj was op het fatale moment niet aangelijnd.

Onmiddellijk werd een Man-Over-Boord manoeuvre ingezet, maar hierbij werd de bemanning gehinderd door de zeer slechte omstandigheden. Na een uur werd het levenloze lichaam van de onfortuinlijke Britse gevonden en aan boord gehaald. Reanimatiepogingen mochten niet meer baten.

Sir Robin Knox Johnston, oprichter van de Clipper Race organisatie, sprak zijn medeleven met de familie van Sarah Young uit. Hij benadrukte dat veiligheid aan boord de kern is van het vier weken lange trainingsprogramma dat alle 700 deelnemers aan de Clipper Race moeten doorlopen. "Dat het toch mis gaat, juist met iemand die al 20.000 mijl in de race had meegezeild, is extra triest."

Young is het tweede dodelijke slachtoffer in de geschiedenis van de Clipper Race. Opvallend genoeg viel het eerste slachtoffer ook in deze editie en bovendien op dezelfde boot. In september kreeg de 49 jarige Brit Andrew Ashman voor de kust van Portugal een object tegen zijn hoofd en stierf aan boord.

Ruim twintig jaar geleden startte Sir Robin Knox Johnston de Clipper Round The World Race. Hij wilde amateurs de kans geven om in wedstrijdverband rond de wereld te zeilen op identieke boten en onder leiding van ervaren schippers. Inmiddels hebben meer dan 4000 mensen aan de race meegedaan.

Sir Robin is een legende in het Verenigd Koninkrijk. Als eerste zeilde de Britse marinier in 1969 solo non-stop rond de wereld. Deze prestatie bracht hem een adelijke titel en wereldfaam.

Omdat hij zich realiseerde dat zijn ervaring bijzonder was, startte hij met de 'Clipper" een race waarbij op moderne jachten de route van de oude theeklippers, dus tegen de heersende passaatwinden in, wordt gevolgd.