Nieuws/Binnenland
431074
Binnenland

BOOTTEST MAREX 320 ACC

Ruimtewonder

Hoeveel ruimte heb je aan boord van een tien meter jacht. En hoe kun je dat zo slim mogelijk indelen? De Noorse ingenieurs van Marex hebben het antwoord op die vraag gevonden, gezien de karrevracht prijzen die de werf voor de 320 Aft Cabin Cruiser ontving.

De 320 is het tweede model in de nieuwe Marex Aft Cabin Cruiser lijn. Voor de 320 kwam de 370 met achterkajuit, die het tot Europees Boot van het jaar schopte. Het grote succes van deze ruime en soepel varende familiekruiser was aanleiding om een nog compactere versie op de markt te brengen. Dan is het extra knap dat deze anderhalve meter kortere 320 zeker zo ruim als haar grote zusje oogt.

De Noren hebben een naam hoog te houden. De boten zijn enorm degelijk gebouwd en op zeer hoog niveau afgewerkt. Over elk detail is nagedacht en dan zie je, dat merk je en dat voel je. En het is briljant hoe met de ruimte is omgegaan. Dit is echt de ruimste en meest comfortabele 10 meter boot denkbaar.

Zo is de achterkajuit, waaraan de boot haar naam dankt, extreem ruim. Het is een plek waar twee volwassenen comfortabel kunnen overnachten en boven op het kajuitdak kunnen twee tieners zonnen. In het middelste gedeelte is een ruime U-vormige bank en aan de andere kant vind je een kombuis. Mooi detail, alle laatjes sluiten met een soft close systeem.

De kuip is overdekt met een zachte kap die in simpel als een kinderwagenkap geopend van voor naar achter kan worden. Aan stuurboord is een perfect zittende bestuurdersstoel met voetensteun en alles op de juiste plek. De U-bank aan de andere kant kan worden omgeklapt, zodat er een meevaarbank ontstaat.

Voorin is aan stuurboord een ruime natte cel met douche en toilet.  Aan bakboord is de ingang naar de voorhut. Daar beslaat het bed de gehele ruimte en biedt slaapplek aan drie personen. Enige beperking is dat de deuropeningen vrij smal zijn.

Er is aan stuurboord een 10 cm breder gangboorden dan aan de andere kant en daarlangs kom je gemakkelijk naar het rijkelijk met teak belegde voordek. Bij het zwemplateau achterop is een bankje met er onder opbergruimte.

Voor de motorisering is keuze uit Volvo of Yanmar motoren met vaste schroefas, van de D3-220 tot en met de 370pk zescilinder Yanmar waarmee de boot testboot was uitgerust. Zaken als boegschroef, trimtabs, koelkast, ruitenwissers, verwarming en teakhout zijn standaard. Dan valt de vanafprijs die bij 258.401 euro begint, mee.

Langzaam varend is het een boot die als een mak lammetje gedwee de gewenste kant op te leiden is. Fijn is dat de boot heel licht van binnen is en dat de zitplekken super comfortabel zijn uitgevoerd. Op het open water openbaart zich de brute kracht uit het motorruim. Dan schiet de Marex door naar 28 knopen en snijdt stabiel en betrouwbaar als een reddingboot door de golven.

Dit compacte familiejacht is enorm degelijk gebouwd, praktisch ingedeeld, prima afgewerkt en zeker ook door de goede vaareigenschappen een van de beste boten op de markt.

Cijfer 8,8

Scorebord:

Constructie                              ****Comfort & Ruimte                  ****Ergonomie                              ****Afwerking                               ****Vaareigenschappen                ****Prijs / Kwaliteit                       ****

Technische Specificaties Marex 320 Aft Cabin Cruiser

Lengte over alles: 9,99 m

Breedte: 3.30 m

Diepgang: 1.00 m

Doorvaarhoogte: 2,85 m

Waterverplaatsing: 5.200 kilo

Motorisering 220-370 pk diesel

Prijs vanaf: ca. € 258.401

CE ontwerpcategorie B

Meer informatie: www.boarnstream.nl