Nieuws
431078
Nieuws

ENGELANDVAARDERS

Documentaire online

De indrukwekkende Engelandvaarders documentaire 'Varen voor Victorie', is nu online te bekijken. Het is het verslag van de oorspronkelijke tocht van 1943 en de uit 2014 met kleinkinderen van de dappere vrijheidsstrijders. Een indrukwekkend document, ook voor scholen in lessen over de Tweede Wereldoorlog.

Op een koude Aprilnacht in 1943 trokken vier jonge mannen en een vrouw in een gammel bootje de duisternis in, op weg naar Engeland. Het bootje heette Yvette naar de enige vrouwelijke opvarende.

Doel van het vijftal was om de Duitse bezetting te ontvluchten en zich in Engeland aan te sluiten bij het geallieerde verzet. Slechts een kwart van alle pogingen om Engeland via de Noordzee te bereiken slaagde en de overtocht van de Yvette hoorde daar gelukkig bij. Het overgrote deel van de Engelandvaarders werd door de Duitsers opgepakt of verdronk in de harteloze Noordzee. 

 

'Ruim 70 jaar later deden twee redacteuren van de Telegraaf Vaarkrant met kleinkinderen van de originele opvarenden en de voorzitter van het V-fonds in een replica van de vijf meter lange houten vlet Yvette de barre tocht over de Noordzee over. Met deze tocht wilden ze de Engelandvaarders eren die hun leven in de waagschaal stelden om te vechten voor onze vrijheid.

Van het verhaal van de originele Yvette en dat van de loodzware memorial tocht is met geld van het V-fonds  een indrukwekkende documentaire gemaakt. Deze is eerder op National Geographic Channel uitgezonden en is nu voor alle Nederlanders online op de site van de Telegraaf Vaarkrant te bekijken.