Nieuws/Binnenland
431081
Binnenland

Enquête in opdracht De Telegraaf:

Nee-stem Oekraïne wint

Amsterdam - Nederland zal woensdag tegen het goedkeuren van het associatieverdrag van de EU met Oekraïne stemmen, en de opkomst wordt hoog genoeg om de uitslag van het referendum geldig te maken.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van een representatieve steekproef die TNS-Nipo heeft uitgevoerd in opdracht van De Telegraaf. Van de mensen die zeker gaan stemmen, is 62 procent tegen het verdrag. Wanneer de voorkeur van mensen die waarschijnlijk gaan stemmen hierbij wordt opgeteld, dan vormen de tegenstanders nog net de meerderheid. Ruim een derde geeft aan zeker te gaan stemmen, nog eens bijna een kwart zegt dit waarschijnlijk te gaan doen.

Officieel is het verdrag geen opstapje naar een EU-lidmaatschap. Vicepremier Asscher zegt vandaag in een interview in deze krant dat wat hem betreft de EU zelfs helemaal niet wordt uitgebreid. „Ik vind de EU met 28 landen al groot genoeg.”

Lees verder: Een stok om de EU mee te slaan; angst voor conflict met Rusland en afkeer van Brussel spelen belangrijke rol bij stem.