431198
Buitenland

Meer scans in graftombe Toentanchamon

LUXOR - Een anticlimax in Luxor. Verwacht werd dat er op een persconferentie meer duidelijk zou worden over de verborgen ruimtes achter de graftombe van Toentanchamon, maar de minister van Oudheden van Egypte kondigde slechts meer onderzoek naar het mysterie aan.

De minister wilde wel kwijt dat er zich ’iets’ achter de muur bevindt. Later deze maand worden er nieuwe scans gedaan. Begin mei vindt er een internationale conferentie plaats in Egypte waar alle scanresultaten worden geanalyseerd.

Het duurt zeker een week om de huidge data te verwerken. Daarna volgen nieuwe scans. Nog even geduld dus...— Ralph Dekkers (@RalphDekkers) April 1, 2016

Volgens de Japanse expert Hitrokatsu Watanabe, die eerder deze maand een scan maakte, is er geen twijfel mogelijk over het bestaan van de ruimtes. De opnames zijn echter niet volledig eenduidig en andere experts trekken de bevindingen in twijfel. Gisteren zijn er daarom nieuwe scans gedaan. De resultaten daarvan zijn nog niet bekendgemaakt, maar er zou ’goede data’ zijn verzameld.

De Britse egyptoloog Nicholas Reeves heeft de leiding over het onderzoek. Hij kwam eerder al tot de conclusie dat er een geheime kamer moet zijn op basis van beeldmateriaal met een hoge resolutie. Daarop zag hij aanwijzingen voor een verborgen kamer die eerder niet te zien waren.

Nefertiti

Volgens Reeves bevindt zich het lichaam van de machtigste vrouw van het oude Egypte, koningin Nefertiti, achter een geheime deur in de tombe. Nefertiti was koningin van de 18e Dynastie van Egypte en heerste aan de zijde van Achnaton, de farao die over Egypte regeerde aan het begin van het Nieuwe Rijk, van 1352 v.Chr. tot 1338 v.Chr. Haar naam betekent 'De mooie is gekomen'. In het Neues Museum in Berlijn staat een beroemde buste van de heerseres en toont inderdaad haar grote schoonheid.

Nefertiti speelde een belangrijke politieke en religieuze rol in de Egyptische maatschappij ten tijde van het bewind van haar man. Nefertiti verstevigde met name de toch al sterke positie van de vrouw in die tijd. Dit is overduidelijk op te maken uit wandtekeningen. Daarop wordt ze met grote regelmaat afgebeeld bij handelingen die normaal voorbehouden waren aan de farao.

Over het overlijden en de begrafenis van Nefertiti is vrijwel niets bekend. De kans is groot dat Nefertiti oorspronkelijk in Achet-Aton begraven werd, maar dat haar mummie later naar de Vallei der Koningen bij Thebe werd overgebracht, zoals die van haar echtgenoot Achnaton. Er zijn twee mummies gevonden die in de loop der tijden als de mummie van Nefertiti werden aangezien, maar in beide gevallen bleek dit om een persoonsverwisseling te gaan.

Volg al het nieuws uit de persconferentie via de Twitterfeed van onze correspondent Ralph Dekkers.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Koningin Nefertiti, de vrouw van farao Achnaton, stond in de oudheid bekend om haar schoonheid. Het paar regeerde Egypte in de veertiende eeuw voor Christus.