Nieuws/Binnenland
431699
Binnenland

Demonstratie Kerkrade tegen IS

KERKRADE - In Kerkrade was donderdagavond een grote politiemacht op de been om een groep demonstranten tegen acties van terreurorganisatie IS in bedwang te kunnen houden. Hierbij werden twee arrestaties verricht. Burgemeester Jos Som van de Limburgse stad had de demonstratie eerder na overleg met de politie verboden.

De groep demonstranten was na een oproep via social media bij elkaar gekomen bij een sporthal, in de buurt van de grens met Duitsland. Onder de deelnemers, ongeveer een man of honderdvijftig, waren onder andere supporters van Roda JC. ,,Wij willen protesteren tegen de idiote acties van IS en het beleid van onze regering", aldus een woordvoerder van de demonstranten.

,,Nog steeds zijn grenzen niet dicht en lopen wij het risico dat iemand van IS ons land binnenkomt en dus hier gekke dingen gaat doen zoals laatst in Brussel en eerder in Parijs zijn gebeurd. Daar maken wij ons zorgen om en dat willen wij op deze manier laten weten." Na verloop van tijd greep de politie, waaronder een groot aantal ME-ers, met zachte hand in en werd de groep bij elkaar gedreven.

De demonstranten, waarvan sommigen t-shirts droegen met de tekst 'F*ck ISIS', moesten zich identificeren en werden op de foto gezet door politieagenten. In verband met een noodbevel mochten zij niet meer in groepjes bij elkaar staan. Even na achten was de rust weer helemaal wedergekeerd. Om dit te kunnen bewerkstelligen werden politieonderhandelaars ingezet.