Nieuws/Buitenland
431710
Buitenland

Journalistenproces splijtzwam Erdogan en Westen

Verraders of helden

ISTANBUL - Onder zware buitenlandse kritiek begint vrijdag in Istanbul eindelijk het proces tegen de Turkse journalisten Can Dündar en Erdem Gül, respectievelijk hoofdredacteur en chef Ankara van de belangrijkste seculiere oppositiekrant Cumhuriyet.

Beide journalisten worden onder andere beschuldigd van hoogverraad en zullen haast zeker levenslang horen eisen, tot grote vreugde van president Erdogan. Die vindt echter een reeks van Westerse leiders tegenover zich zoals de Amerikaanse vice-president Joe Biden. Die bezocht in januari nog de zoon en echtgenote van Can Dündar en noemde de journalist toen een held.

De twee journalisten worden beschuldigd van het lekken van staatsgeheimen, hoogverraad en medewerking aan een terroristische organisatie. Vorige maand werden ze uit hun voorarrest vrijgelaten dankzij een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Erdogan was woedend en dreigde zelfs het hoogste rechtsorgaan een kopje kleiner te maken.

Turkse wapens waarschijnlijk voor Al-Nusra of IS

Mei vorig jaar plaatste de website van Cumhuriyet filmmateriaal van een jaar daarvoor waarop te zien is hoe politieagenten vlak bij de grens met Syrië Turkse vrachtwagens aanhouden. De vrachtwagens, eigendom van de Turkse geheime dienst, vervoerden een indrukwekkende hoeveelheid wapens. De wapens waren zeer waarschijnlijk bestemd voor de soennitische terreurorganisatie Al-Nusra maar zelfs IS wordt genoemd als eindbestemming.

Erdogan reageerde woedend op de publicatie van de beelden en zei dat de journalisten hiervoor een hoge prijs zouden betalen. De wapens zouden volgens Erdogan voor de Turkmenen in Syrië zijn bedoeld, maar die ontkenden wapens te hebben gekregen.

Volgens Erdogan is de manier waarop de geheime dienst MIT met het beeldmateriaal te kijk is gezet het werk van de Fethullah Gülen-organisatie geweest. Deze machtige verlicht islamitische organisatie was toen nog vergaand geïnfiltreerd in de top van de Turkse politie en de rechterlijke macht. Sinds enkele jaren leeft de organisatie in totale onmin met Erdogan.

Ze zou met het filmmateriaal hebben gepoogd de Turkse regering in de problemen te brengen. Dündar en Erdem Gül zouden zich aan dit ’verraad’ hebben uitgeleend. De twee journalisten beweren echter dat het hun plicht is als journalist om de waarheid naar boven te halen. In dit geval betrof het geheime wapensmokkel van NAVO-partner Turkije naar jihadisten in Syrië waar een Westerse coalitie juist tegen strijdt.

Uithaal naar Nederland

In New York haalde Erdogan donderdag uit naar Nederland en België. „Ze lijken niet te begrijpen waar jihadisme voor staat”, zei Erdogan brutaalweg in een interview met het Amerikaanse CNN.