Nieuws/Binnenland
431891
Binnenland

Zorgen over mankracht bij ramp

Den Haag - Er zijn hooguit enkele tientallen medewerkers beschikbaar om Nederland voor te bereiden op rampen en crises die de volksgezondheid raken, blijkt uit een rapport van de GGD. Oppositiepartij CDA spreekt van „de zoveelste zwakke schakel in de veiligheidsketen”.

De publieke gezondheidsdienst heeft ’beperkte mankracht’ om in de gaten te houden of zorgverleners kunnen inspringen op de uitbraak van infectieziekten als Ebola of Zika.

Ook de psychische hulpverlening dreigt tekort te schieten als er nu niets gebeurt, aldus GGD-voorzitter Tonny Van de Vondervoort. „Na ingrijpende gebeurtenissen is steeds vaker behoefte aan opvang, zoals na de vuurwerkramp in Enschede of de aanslag op MH17. Daar moeten we op in kunnen spelen.”

Minister Schippers (Volksgezondheid) onderkent de kwetsbaarheden bij de GGD en laat de gezondheidsinspectie hiernaar kijken. Maar volgens het CDA duurt dat te lang. De partij zal er daarom donderdag in debat met Schippers op aandringen dat er snel actie komt.

„Terwijl de dreiging van crises hoog is, is de capaciteit van de GGD laag. Precies wat we ook al zien bij de veiligheidsdiensten”, aldus CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. „Ik maak me daar grote zorgen over, zeker na de aanslagen in Brussel. Het kabinet kan niet weer zaken voor zich uitschuiven.”