Nieuws/Buitenland
431972
Buitenland

Republikeinse kandidaat weer in oog van storm

Trump trekt abortus-uitspraak in

WASHINGTON - Donald Trump, de koploper in de voorverkiezingen van de Amerikaanse Republikeinse Partij, heeft gezegd dat vrouwen die een abortus ondergaan gestraft moeten worden, zodra de Verenigde Staten de ingreep hebben verboden. De omstreden vastgoedmiljardair liet in het midden welke straf hij zou willen opleggen en kwam later terug op zijn uitspraak.

In een vraaggesprek met nieuwszender MSNBC stelde Trump zich voor dat abortus in de VS verboden zou zijn. Dan zouden er ongetwijfeld nog vrouwen clandestien hun zwangerschap afbreken, vermoedde de flamboyante Republikein. ,,Er moet enige vorm van straf volgen'', zei hij.

De uitlatingen van Trump ontketenden onmiddellijk een storm van verontwaardiging. Hij krabbelde daarop enigszins terug, noemde de kwestie ,,onduidelijk'' en stelde dat die ,,teruggestuurd moet worden naar de staten voor uitsluitsel''. Later verklaarde hij dat na een illegale abortus niet de vrouw, maar de arts moet worden gestraft.

Trumps Republikeinse tegenstrevers, met zijn aartsconservatieve belangrijkste resterende rivaal Ted Cruz voorop, verwijten hem al te progressieve opvattingen over abortus en andere twistappels in de Amerikaanse 'cultuuroorlogen'. Zelfs scherpslijpers als Cruz, Rick Santorum en Mike Huckabee hebben zich nooit uitgesproken voor een straf op abortus.

Trumps nieuwe uitlatingen doen zijn toch al moeizame verhouding met de vrouwelijke kiezer mogelijk geen goed.