Nieuws/Binnenland
431978
Binnenland

Pretpark Dam geen pretje

AMSTERDAM - De komst van het nieuwe pretpark Ripley's Believe It Or Not, midden op de Dam, wordt door een groep binnenstadbewoners gezien als een regelrechte oorlogsverklaring.

Over drie maanden opent het Amerikaanse entertainmentbedrijf uit Orlando zijn eerste vestiging in Amsterdam op het allerdrukste plein van de stad. Het is tegen het zere been van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). Maar niet alleen daar, ook op social media als Facebook en Twitter laten bewoners hun weerstand klinken.

Alejandra Ramos van Ripley's kan, op haar beurt, bijna niet wachten op de openingsdag. ,,Dat wordt een leuke happening. Zo komen de langste mannen ter wereld naar Amsterdam, maar ook de Lizard Man, om de opening bij te wonen.” Jaarlijks worden 300.000 bezoekers in het vier verdiepingen tellende pand verwacht.

Al zeven jaar hoort de VVAB het stadsbestuur beloven dat toeristen meer gespreid worden over de stad. Maar keer op keer lijkt de binnenstad het te winnen van de omringende stadsdelen. ,,Wij willen geen pretpark-achtige dingen in de binnenstad en ook niet nog meer bezoekers in het centrum”, zegt Yellie Alkema van de VVAB.

Als klap op de vuurpijl komt de uitgang van Ripley's in de souvenirshop op de hoek van de Nes en de Dam, precies op de plek waar de allerdrukste toeristenstraat van de stad, de Damstraat. De winkel krijgt er in één klap 25.000 bezoekers per maand bij. ,,Dat kruispunt dreigt met die extra toeristenstroom nog drukker te worden”, stelt Alkema. ,,Er gebeuren al veel bijna-ongelukken op dat punt. En dan staat er ook nog een enorme klomp voor de deur waarin toeristen zich de hele dag laten fotograferen. Dat kan bijna niet goed gaan."

Ferm: ,,We gaan dit in het bestuur bespreken. Hier moeten we echt wat aan doen. Dit is geen manier om de drukte in de stad aan te pakken.”

Bij Ripley’s zeggen ze rekening te houden met de drukte in de stad. ,,Wij zijn ons bewust van de discussie in de stad”, reageert Ramos, die de vestiging consequent aanduidt als ’museum’. ,,Zo nemen we maatregelen om geluidsoverlast volledig weg te nemen. De ingang komt op de eerste etage. En we zullen ’s avonds om negen uur dichtgaan.”

En de Dam? ,,We hadden ook iets op het oog naast het Centraal Station en op het Rokin. Maar als je de Dam kunt krijgen, ben je wel gek als je die kans laat liggen. Hier komt iedereen. En zeventig procent van al onze bezoekers zijn passanten”, verduidelijkt Ramos.

Stadsdeel Centrum laat echter weten dat de vergunning, die is afgegeven voor de exploitatie van het nieuwe attractiepark, volledig in overeenstemming is met het bestemmingsplan. „Dat kunnen we niet tegenhouden”, zegt een woordvoerster. „We hadden liever gezien dat Ripley's zich buiten de binnenstad zou vestigen. Wel hebben we strenge voorwaarden gesteld, zoals de rij die die binnen moet komen. En ook moet de reclame-uitingen binnen de perken blijven.”

Overigens is niet iedereen tegen de komst van het nieuwe attractiepark. Oud-binnenstad-bestuurder Guido Frankfurther juicht de komst van Ripley's toe. ,,We moeten er vooral ook van willen leren”, laat hij weten. ,,Je creëert immers ruimte in het volle centrum door de openbare ruimte zo open en leeg mogelijk te houden, vrij van onnodige obstakels, zoals bankjes, paaltjes en reclamezuilen. Maar ook door meer grootschalige binnenattracties te openen, zowel buiten het centrum, als op de Dam. Want wie binnen naar een Siamese tweeling staat te kijken, loopt op dat moment niet op straat. Als de wachtrij maar binnen komt te staan. De Efteling doet niet anders.”