Nieuws/Binnenland
432001
Binnenland

Na brand in mediatoren

Pas morgen weer radio Rotterdam

ROTTERDAM - De brand in een mediatoren aan de Anthony Fokkerweg in Rotterdam is uit. Dat meldde de brandweer aan het eind van de middag. Zenders in de regio blijven echter gestoord, waarschijnlijk tot morgen. Niemand raakte gewond.

De brand brak kort na 13.00 uur uit door een technisch defect in een installatie van de toren op de begane grond. De brandweer kon pas echt aan de slag nadat de stroom was uitgeschakeld. De installatie wordt gevoed door 23.000 volt.

Hinder

Zenders in de regio, Radio Rijnmond en Radio West, hebben nog steeds last van de gevolgen van de brand. Ook andere zenders die gebruikmaken van de zendmast in de Rotterdamse Waalhaven, zoals Radio 1, Radio 4 en de commerciële zenders, ondervinden hinder in de regio.

Op de begane grond kwamen dikke rookwolken naar buiten. Een technisch medewerker van Alticom, de exploitant van de mast, zat op 50 meter hoogte (op de 17e verdieping) in de toren enige tijd opgesloten en kon via luchtsluizen naar een kantoorpand ernaast weer buiten komen. Hij mankeerde niets. Het kantoor werd ontruimd. Tientallen mensen moesten naar buiten. Aan het eind van de middag is het gebouw weer vrijgegeven, aldus de politie.

Internet

Alticom gaat proberen de precieze oorzaak van de brand te achterhalen en wil de zenders weer zo snel mogelijk in de lucht krijgen. Gewerkt wordt aan een alternatieve stroomvoorziening. Een prognose over het tijdstip van herstel kon een woordvoerder woensdag aan het eind van de middag niet geven, maar waarschijnlijk duurt het tot donderdag. De meeste zenders hebben laten weten dat ze nog wel via internet te beluisteren zijn. Radio Rijnmond heeft ook een noodzender ingeschakeld.

De collega's hebben man op de 17e verdieping bereikt. Wij zijn er overigns niet bij. #grotebrand #anthonyfokkereeg pic.twitter.com/P1TYIpooOw— Brw Albrandswaard (@TS42_1) 30 maart 2016