Nieuws/Binnenland
432003
Binnenland

Gratis naar Efteling: „Don’t try this at home”

Kaatsheuvel - De Efteling signaleert een trend van jonge videobloggers, die met grappige trucs gratis naar binnen proberen te komen. Vlogger Jesse Laverman kwam vorige week het pretpark binnen door illegaal barcodes op Marktplaats te kopiëren.

Laverman ging op Marktplaats op zoek naar foto’s van aangeboden toegangsbewijzen. „Je moet een beetje goed zoeken, maar ze zijn te vinden”, zegt hij.

Met zijn vrienden van het Youtube-account DoeNormaal scande hij de barcode via een app. Met wat handigheidjes was een vals toegangsbewijs zo gemaakt. Het resultaat is te zien in hun video.

De Efteling ziet een trend. „We hebben vaker jongens die op illegale wijze naar binnen proberen komen”, zegt woordvoerder Femke van Es tegen De Telegraaf. „Die vloggers zoeken de grens op. Wij zien de lol er wel van in, maar we zeggen wel: don’t try this at home.”

Iedereen die gesnapt wordt, wordt overgeleverd aan de politie, waarschuwt Van Es. Op basis van de beelden onderneemt ze geen actie. „Maar die jongens moeten beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben. We hebben al jongeren gehad die het na gingen doen”, zegt ze. „Die zijn ook gepakt.”

Jesse Lagerman zegt zich te realiseren waarmee hij bezig is. „Wij sporen dit ook niet aan hoor”, zegt hij. „We wilden eigenlijk waarschuwen hoe makkelijk het is om binnen te komen.” De vlogger heeft na het uitbrengen van de video ook meteen contact opgenomen met De Efteling.