Nieuws
432016
Nieuws

AEX op hoogste slot van 2016

De hoofdindex van de Amsterdamse beurs sloot woensdag op de hoogste stand van het jaar, gesteund door de woorden van FED-topvrouw Janet Yellen en stijgende olie- en grondstofprijzen.

De AEX-index sloot 1,3% hoger op 446,24 punten, nadat de graadmeter eerder op de dag nog 1,8% hoger noteerde. De Midkap-index ging 1,8% vooruit naar 675,28 punten.

Elders in Europa waren aandelen ook gewild. Frankfurt en Parijs dikten 1,8% respectievelijk 1,6% aan, drijvend op herstel van grondstoffen.

Net als de Amerikaanse beurzen de dag tevoren, reageerden de Europese beurzen positief op de toespraak van Federal Reserve-president Janet Yellen. Zij gaf dinsdag tijdens een toespraak aan het rustig aan te zullen doen met een verdere verkrapping van het monetaire beleid.

,,Uit de geschetste onzekere economische situatie buiten Amerika is af te leiden dat nieuwe rentestappen mogelijk pas in het vierde kwartaal van dit jaar zijn te verwachten, terwijl de consensus in de markt nog rekening hield met juni", zei Frank Bonsee, handelaar bij ABN Amro. 

Ondanks de mooie koerswinsten brak de AEX-index aan het slot niet door de grens van 448 punten, die speciale aandacht heeft bij technisch specialisten. Handelaar Rein Schutte van Indexus Vermogensbeheer. ,,Het is al twee keer geprobeerd - en mislukt. Het typeert de markt, er is te weinig zekerheid nog."

SBM drijft op olie

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde SBM Offshore met een winst van 4,7% aan kop. Boskalis volgde met een plus van 4,1%. Volgens analisten van ING zou de maritieme dienstverlener geïnteresseerd zijn in een overname van offshorebedrijf Seaway Heavy Lifting.

Staalfabrikant ArcelorMittal steeg 3,6% dankzij de stijging van de ijzertsprijzen. Shell won 2,9%, geholpen door de duurdere olie.

ASML zag de koers 1,3% aantrekken, hoewel de Rabobank de chipmachinemaker van de kooplijst heeft gehaald.

Aegon kwam er bekaaid af op deze mooie beursdag. De verzekeraar sloot vrijwel onveranderd na een afwaardering van het Amerikaanse Jefferies naar 'houden'.

Bij de middelgrote fondsen sloot bodemonderzoeker Fugro met een plus van 6,5% bovenaan, geholpen door de aantrekkende olieprijzen.

Delta Lloyd herstelde zich met een plus van 4,2% enigszins van de stevige neergang sinds begin vorige week.

Lokaal fonds Inverko kelderde 42,3%. De afvalverwerker ziet gezien de aanhoudende financiële problemen geen toekomst meer als zelfstandige, beursgenoteerde onderneming.

De tweede week van het Beursspel is begonnen. U kunt nog altijd meedoen.