Nieuws
432030
Nieuws

FNV: Verkoop Tata UK raakt IJmuiden

IJMUIDEN - Als staalconcern Tata Steel zijn Britse activiteiten verkoopt, raakt dat mogelijk ook de werkgelegenheid bij de hoogovens in Nederland. Vakbond FNV vreest dat bij Tata Steel in IJmuiden op termijn honderd tot tweehonderd banen op de tocht kunnen komen te staan.

In Nederland wordt volgens de bond ook werk gedaan voor het Britse onderdeel, onder meer op het gebied van productieplanning, inkoop en verkoop. De Indiase eigenaar heeft aangekondigd zijn activiteiten in het Verenigd Koninkrijk van de hand te willen doen, omdat ze verlieslatend zijn. Daardoor valt het verwante werk in Nederland waarschijnlijk ook weg, voorziet vakbondsbestuurder Aad in 't Veld.

Of het Tata Steel lukt de Britse activiteiten snel te verkopen, valt overigens nog te bezien. Het concern heeft net als andere staalbedrijven in Europa te kampen met zeer lastige marktomstandigheden vanwege een zwakke vraag en het overaanbod op de markt. Dat komt mede door de grote export van goedkoop Chinees staal. Tata Steel voert ook nog overleg met de Britse overheid over de toekomst van de activiteiten in het land.

Het ligt volgens FNV overigens niet voor de hand dat Tata Steel ook zijn Nederlandse tak binnenkort in de etalage zet. Hier wordt nog wel winst gemaakt, aldus de bond. Tata Steel telt in Nederland een kleine 10.000 medewerkers. Bij het staalconcern in Nederland was niemand bereikbaar voor commentaar.