Nieuws/Buitenland
432037
Buitenland

Colombia begint vredesoverleg met ELN

BOGOTÁ/CARACAS - De Colombiaanse regering begint officieel vredesoverleg met de rebellenbeweging ELN, het Nationale Bevrijdingsleger. Dat zegt een bron in de staf van de hoofdonderhandelaar van de regering.

Bogotá is al twee jaar in gesprek met de kleine beweging, die vooral in het noorden van het land actief is. Net als de grotere Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) ligt de basis van het ELN in ultralinks gedachtegoed uit de jaren zestig dat wordt vermengd met terrorisme en de lucratieve drugscriminaliteit. Ontvoeringen en drugshandel zijn de voornaamste kurken waar de nog naar schatting 2000 strijders van het ELN, dat door de Europese Unie en de Verenigde Staten is aangemerkt als terreurbeweging, op drijven.

Vredesgesprekken zijn er al sinds 1998 met het ELN, maar tot dusverre zonder resultaat. Een nieuwe ronde inleidende gesprekken is in 2014 in Venezuela van start gegaan. Volgens de krant El Tiempo maakt de Colombiaanse regeringsonderhandelaar Frank Pearl in Caracas bekend dat die contacten niet langer verkennend zijn, maar officiële vredesonderhandelingen.

Het ELN liet onlangs twee gevangenen vrij. De regering van president Juan Manuel Santos had dat geëist. Anderzijds voerde de rebellenbeweging het aantal ontvoeringen en aanvallen op oliepijpleidingen juist weer op om de regering aan te zetten haast te maken met het vredesoverleg.

De regering van Colombia voert sinds november 2012 op Cuba vredesonderhandelingen met de 'narcoguerrilla' FARC.