Nieuws/Binnenland
432044
Binnenland

Kamer blij met plan extra huurhuizen Amsterdam en Utrecht

Den Haag - Een kabinetsplan voor meer kleine stadsappartementen in Amsterdam en Utrecht leidt tot enthousiasme in de Tweede Kamer.

Coalitiepartijen VVD en PvdA omarmen een voorstel van minister Blok (Wonen) dat het tekort aan middeldure huurhuizen in de twee grote steden moet terugdringen.

De VVD-bewindsman wil dat voor elkaar krijgen door het verhuurders toe te staan om hogere huren te rekenen voor appartementjes in Amsterdam en Utrecht. Het gaat om woningen onder de 40 vierkante meter die verkregen zijn door kantoren of zorgvastgoed om te katten, of om nieuwbouwwoningen onder de 40 m2.

Deze appartementen krijgen straks kunstmatig extra huurpunten toegewezen, wat inhoudt dat er hogere huren voor gevraagd mogen worden. Het zal marktpartijen verleiden om extra te gaan bouwen, verwacht minister Blok. Hij denkt dat vooral jonge starters er gebruik van zullen maken. De huren voor de kleine stadsappartementen zullen naar schatting tussen de 710 en 950 euro komen te liggen.

Kamerleden Van der Linde (VVD) en De Vries (PvdA) zijn blij met het voorstel. De coalitiepartijen hadden zelf eigenlijk een ander plan ingediend, maar dat is volgens minister Blok onhaalbaar.

VVD en PvdA wilden niet alleen kleine stadsappartementen uitsluiten van het woningwaarderingsstelsel, maar alle omgekatte kantoorpanden en zorginstellingen. Voor deze woningen zou dan ook geen verhuurdersheffing en huurtoeslag mogen gelden. Volgens Blok stuit dit echter op te veel juridische bezwaren.

Het alternatief van Blok kan VVD’er Van der Linde bekoren. „Een cadeautje waar ik niet om gevraagd had”, noemde hij het tijdens een debat. PvdA-Kamerlid De Vries wilde nog wel zeker weten of dit niet het enige plan was om het middensegment vlot te trekken. Blok bevestigde dat.

Zo is de VVD-minister ook nog van plan om de verhuurdersheffing te laten schieten voor betaalbare energiezuinige nieuwbouwwoningen, een ander VVD-PvdA-plan. Hij wil dat pas echter in gang zetten nadat de verhuurdersheffing is geëvalueerd. Dat gebeurt rondom de zomer.