Nieuws/Binnenland
432054
Binnenland

’Vermiste Tomasz Kosmala dood gevonden’

ROTTERDAM - De politie heeft woensdagochtend zeer waarschijnlijk de vermiste twintigjarige Tomasz Kosmala dood gevonden in de Rijnhaven in Rotterdam. Een voorbijganger zag het lichaam drijven en belde de politie.

,,We willen eerst de confrontatie met de familie afwachten'', zegt een woordvoerder van de politie. ,,Daarna willen we pas conclusies trekken.'' Eerder woensdag liet de advocaat van zijn familie, Sébas Diekstra, al weten dat Kosmala door de politie was gevonden. ,,Hij is herkend aan zijn kleding'', aldus Diekstra.

Kosmala verdween tijdens de vuurwerkshow op de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling. Wat er precies met hem is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Diekstra zei eerder tegen De Telegraaf dat de Rotterdamse recherche „weinig ondernam” om de vermissing serieus te onderzoeken. Kosmala’s ouders verbleven enkele dagen in Nederland om naar hun zoon te zoeken.

Tomasz, die bij een distributiecentrum van Albert Heijn werkte en in een hotel in Rotterdam-Zuid verbleef, verdween op nieuwjaarsnacht. Sindsdien nam hij geen geld meer op en liet hij niets meer van zich horen.

„Onze zoon ging met negen andere Poolse jongens naar de vuurwerkshow op de Erasmusbrug kijken. Hij is nooit meer teruggekeerd naar zijn hotel”, aldus zijn ouders.

Van de groep werden volgens het echtpaar maar twee jongemannen door de politie gehoord. Hun verhalen zijn tegenstrijdig. Ronduit verdacht is het gegeven dat een Rotterdamse vrouw van Poolse origine – wonend langs de route tussen brug en hotel - juist op dat moment twee landgenoten voorbij zag lopen die een derde, bewusteloze jongeman met zich meesleepten. Volgens deze getuige was het slachtoffer gewond aan zijn achterhoofd. De politie kent deze verklaring.

Tomasz’ ouders: „Het signalement dat zij gaf, komt overeen met dat van onze zoon. Bovendien wist deze vrouw exact te beschrijven wat Tomasz op de avond van zijn verdwijning droeg.”

Tijdens een eerder bezoek drong het Poolse paar er tevergeefs bij de politie op aan om camerabeelden op de route te bekijken en alle getuigen van de groep te horen. Vaststaat dat de politie evenmin sporenonderzoek verrichtte in de auto’s van Tomasz’ landgenoten.