Nieuws/Binnenland
432066
Binnenland

AMSTERDAM

Nieuwe tweetakts mogen wel

Waternet, de controlerende instantie op de Amsterdamse grachten, wil niet langer na 1 januari 2017 alle tweetakts van het water bannen. Moderne tweetaktmotoren mogen nog wel door de grachten.

Bombardier, met haar merk Evinrude de belangrijkste producent van moderne tweetakt buitenboordmotoren, had protest aangetekend tegen de aangekondigde maatregel. Oorspronkelijk zouden volgend jaar om milieuredenen alle tweetakt buitenboordmotoren van de Amsterddamse grachten worden verbannen.  Op het protest van Bombardier stuurde Waternet de volgende reactie:

"In de  uitwerking van het verbod op 2 takt motoren zal de norm 2003/44/EG als uitgangspunt gaan gelden waaraan motoren moeten voldoen. De nieuwe generatie 2 takt motoren met directe injectie van benzine zijn veel schoner en voldoen aan de Norm van 2003/44/EC. Zover bij ons bekend is uw firma  multinational Bombardier Recreational Products (BRP) op dit moment de enige producent van 2 takt motoren met directe benzine inspuiting die voldoet aan de norm van 2003/44/EC."

Overigens zal BRP verdere juridische actie  ondernemen die is gericht op herziening / rectificatie van de door de gemeente Amsterdam uitgezonden en voor Evinrude discriminerende boodschap.

De nuancering van de regelgeving zal overigens de storm van protest tegen de milieumaatregel niet doen verstommen. Duizenden bootbezitters met tweetakt motoren worden de dupe van deze maatregel. Inmiddels zijn er voorgenomen kortingsoorstellen van viertakt buitenboordmotoren dealers voor beziters van een oude tweetaktmotor aangekondigd.