Nieuws
432070
Nieuws

Leerkracht zijn, is verre van leven in luilekkerland

Er zijn van die beroepen waar bar weinig respect voor lijkt te zijn. Leerkrachten hebben toch zoveel vakantie? Ja, ze hebben gemiddeld genomen wellicht wat meer vakantiedagen als je het vergelijkt met andere beroepen. Maar mág het alsjeblieft?

Even voor de beeldvorming: ik ben geen docent, maar een moeder die in de ogen van mevrouw Bussemaker 'teert op de zak van haar man'. Ik ben na de komst van onze kinderen namelijk - hoe schandalig - bewust minder gaan werken.

En jaja, ik heb zelfs een tijdje fulltime gemoederd (!), of nou ja, zoals Bussemaker dat zou beoordelen: een periode genietsnut op de bank. (Even off topic: als gezin ben je volgens mij altijd afhankelijk van elkáár. Het mes snijdt immers aan twee kanten; ik kan thuis zijn omdat man werkt, maar mijn man kan werken omdat ik thuis ben.)

In dat thuisblijfmoederstadium heb ik echter heel wat uren vrijwillig doorgebracht op twee verschillende basisscholen. Zo hielp ik onder andere mee met het aan- en uitkleden van een groep stuiterende schoolzwemmertjes in een loeiwarm hok. En ik woonde elke vier weken urenlange vergaderingen bij met ouderraadcollega’s.

Luilekkerland

Ik bedelde elk jaar bij talloze winkels om cadeautjes voor de schoolkermis, controleerde in de week na elke schoolvakantie dertig kinderkoppies op luizen en deed boodschappen voor kerstdiners, sinterklaasbezoeken en paasbrunches.

Sindsdien weet ik: leerkracht zijn is verre van luilekkerland. Door bovenstaande activiteiten heb ik van dicht(er)bij kunnen zien wat het beroep leerkracht ongeveer inhoudt. Lees het hele artikel op VROUW.nl.