Nieuws/Binnenland
432081
Binnenland

Kamer wil nu geen sluiting gevangenissen

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil op dit moment geen sluiting meer van gevangenissen. Dat bleek woensdag tijdens een debat daarover. Ook de regeringspartijen VVD en PvdA zien het deze kabinetsperiode niet zitten. Ze hebben nog veel vragen over de consequenties.

Het kabinet stelde vorige week dat sluiting van meer gevangenissen onvermijdelijk is, omdat er steeds meer cellen leegstaan. Dat kost geld.

De komende vijf jaren is nog minder celcapaciteit nodig. Dat komt onder meer door de daling van de criminaliteit en doordat rechters minder lange straffen opleggen. Nu staat al een derde van de cellen leeg.

Verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff gaat door met het uitwerken van plannen hoe daar mee om te gaan. Met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wil hij in gesprek over hoe er moet worden ingespeeld op de toekomst. ,,We moeten het voor nu of voor een volgend kabinet inzichtelijk maken.'' Daarna moet hij of een opvolger er met de Kamer uitkomen. Het is dus onduidelijk wanneer dat gebeurt.

Op het Binnenhof werd gedemonstreerd door gevangenispersoneel. Dijkhoff zei groot begrip te hebben voor de mensen die hun werk met hart en ziel doen en ook ,,geen fan'' te zijn van sluitingen.