Nieuws/Binnenland
432082
Binnenland

Twee Algerijnen nog vast

Rotterdam - Twee van de drie Algerijnen die op Eerste Paasdag in Rotterdam-West in de boeien zijn geslagen, blijven voorlopig nog achter tralies op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie.

Het onderzoek heeft dinsdagavond opnieuw tot een zoeking geleid, ditmaal in een huis aan de Oudedijk in Rotterdam. De politie was op zoek naar wapens en explosieven, aldus justitie. Die lagen er niet, wél namen rechercheurs een computer en documenten in beslag. De bewoner is er kennelijk vandoor; of hij of zij eveneens wordt verdacht van terroristische activiteiten is nog niet bekend.

De 43- en 47-jarige Algerijn die blijven vastzitten, werden zondag gelijktijdig opgepakt met de 32-jarige, vermeende IS-terrorist Anis B. Deze Fransman van eveneens Algerijnse komaf is in afwachting van uitlevering naar Frankrijk waar hij volgens justitie aldaar betrokken was bij het voorbereiden van een terreuraanslag en bij de eerdere aanslagen in Parijs, afgelopen november.

Politie- en inlichtingendiensten in Europa maken momenteel jacht op zeker acht terroristen die worden gelinkt aan het netwerk van de 41-jarige Khalid Zerkani uit het Brusselse Molenbeek.

Een van de buren van de spoorloze bewoner aan de Oudedijk in Rotterdam, Alexander Teumen, schrok gisteravond enorm toen er even na half twaalf plotseling op zijn deur werd gebonkt.

,,Er waren overal politiemensen. Ik moest meteen uit veiligheidsoverwegingen weg uit mijn huis. We zijn in een busje naar een sportzaal gebracht”, vertelt Teumen die nog maar vier weken in het appartement woont. Ook andere omwonenden werden uit voorzorg geëvacueerd.

’Geen rare types’

De Duitser is verbaasd. ,,Er wonen hier naar mijn idee geen rare types. Veel studenten en normale, leuke mensen. Na anderhalf uur mocht ik weer terug. Ik ben meteen gaan slapen, ik was moe”, aldus de Duitser. Bang was Teumen niet. ,,Het is allemaal heel rustig gegaan. En de politie was erg beleefd.”

Bij de instap is niemand gearresteerd. Ook is het nog onduidelijk op

grond van welke informatie het politieteam de inval in de woningen deed. Het Explosieven Opsporingsdienst (EOD) was aanwezig, maar hoefde niet in actie te komen.

Volgens zegsman Wim de Bruin van het Openbaar Ministerie moet de doorzoeking aan de Oudedijk worden gezien als ‘trekken aan een los eindje.’ “We verwachten geen nieuwe arrestaties te verrichten, maar kunnen dat niet uitsluiten. Op dit moment valt nog niet te overzien wat het onderzoek verder aan het licht brengt.”

Reda Kriket

De zondag opgepakte Frans/Algerijnse Anis B. reisde eerder met de 34-jarige terreurverdachte Reda Kriket naar Syrië. De Franse antiterreurbrigades traceerden Kriket afgelopen donderdag al in de Parijse voorstad Boulougne-Billancourt.

Volgens de Franse autoriteiten was deze vermeende terrorist in een zeer vergevorderd stadium met het voorbereiden van een aanslag. In zijn gsm vonden de speurders het telefoonnummer van Anis B. in Rotterdam-West.

Bij een huiszoeking in Krikets in Argenteuil gelegen woning trof de Franse politie verder vijf Kalashnikovs, zeven pistolen, grote hoeveelheden munitie en explosieven aan. Het ging onder meer om een kleine hoeveelheid gebruiksklare TATP. Verder stuitte de recherche op hoeveelheden aceton en waterstofperoxide om meer springstoffen te fabriceren.

Een rechtbank in België veroordeelde Reda Kriket eerder bij verstek tot tien jaar cel wegens het ronselen van jihadisten voor het uitreizen naar Syrië. Medebeklaagde in het proces is Abdelhamid Abaaoud. Hij geldt als een van de belangrijkste daders van de aanslagen op 13 november in Parijs.

Beiden maakten deel uit van een netwerk dat werd geleid door Zerkani in Brussel, die twaalf jaar cel kreeg. Zijn netwerk zou een sleutelrol hebben gespeeld bij de terreuraanvallen in Parijs en in Brussel.

Explosieven

Krikets aanhouding had vrijdag in Brussel een spectaculaire antiterreur-operatie tot gevolg, waarbij de 40-jarige Frans/Algerijnse Abederamane Ameroud met een kogel in het been werd uitgeschakeld. In zijn rugzak droeg Ameroud naar verluidt explosieven.

Ameroud is voor ons land geen onbekende: hij was in 2001 betrokken bij de moord op de Afghaanse commandant Massoud waar paspoorten opdoken die twee jaar eerder uit de Belgische ambassade in Den Haag waren gestolen. Een in 2001 in Rotterdam ontmantelde, Frans/Algerijnse terreurcel had eveneens gestolen documenten van deze roof in huis.