Nieuws/Buitenland
432083
Buitenland

Ex-vrouw verwarde kaper schaamt zich kapot

LARNACA - De ex-vrouw van de man die dinsdag een vliegtuig van EgyptAir kaapte om haar te bezoeken schaamt zich over de actie haar voormalige echtgenoot. Ze weigert hem te bezoeken in de gevangenis waar hij wordt vastgehouden.

„Ik schaam me zo voor alle publiciteit en ik wil hem niet zien,” zei de vrouw volgens de vertaler van de 59-jarige kaper Seif al-Din Mustafa. Tegen de politie zei de verwarde: „Wat moet iemand anders doen als hij zijn vrouw en kinderen in geen 24 jaar heeft gezien en de Egyptische overheid je tegenhoudt.”

Mustafa zag geen andere manier omdat hij geregistreerd staat als ontsnapte gevangene en daarom niet kan vliegen. Hij brak in 2011 uit de gevangenis tijdens een opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak.

De verdachte kaper hoorde woensdagochtend dat hij nog zeker acht dagen vast blijft zitten op verdenking van kaping, ontvoering, dreigen met geweld, terrorisme en het bezit van explosieven. De laatste verdenking slaat op de ’bomgordel’ die de man droeg. De aanklacht wordt later vastgesteld. Volgens de politie was die echter nep. Mustafa zelf zweeg in de rechtszaal, maar bij het verlaten van de rechtbank toonde hij een peace-teken aan fotografen.

Mustafa kaapte dinsdagochtend het toestel van EgyptAir dat van Alexandrië naar Caïro zou vliegen. Aan boord waren 72 passagiers, onder wie zes Nederlanders. Hij dwong de gezagvoerder naar Cyprus te vliegen. In een briefje dat een stewardess aan de piloot moest geven stond dat hij zichzelf zou opblazen als het toestel op Egyptisch grondgebied zou landen.

Zes uur lang stond het vliegtuig daarna op de landingsbaan van het vliegveld in Larnaca. In die tijd liet de kaper steeds groepen gijzelaars vrij en vroeg hij de autoriteiten om zijn ex-vrouw te brengen. Hij gooide een brief geadresseerd aan de vrouw uit het toestel. Daarin vroeg hij ook om de vrijlating van 63 vrouwelijke gevangenen in Egypte. Een van de piloten wist via een raam in de cockpit te ontsnappen. Uiteindelijk gaf de kaper zich over.

Mustafa en zijn ex zouden samen vier kinderen hebben. Een vijfde kind, een jong meisje, kwam om bij een auto-ongeluk, aldus de Daily Mail.

De Cypriotische autoriteiten bestempelden de man dinsdag al als ’pscyhologisch instabiel’. Vrij snel was volgens hen duidelijk dat het niet om terrorisme ging. Ook de Egyptische autoriteiten ontkennen dat hij een terrorist is. „Hij is geen terrorist, hij is een idioot. Terroristen zijn gek maar ze zijn niet dom. Deze man is dat wel,” zei een bron bij het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de Guardian.