Nieuws/Buitenland
432095
Buitenland

Pools CIA-mysterie dieper in doofpot

Warschau - Het Poolse onderzoek naar een geheime CIA-gevangenis zal opnieuw worden verlengd. Daarmee verdwijnt de zaak dieper in de doofpot.

Het onderzoek is al meerdere keren uitgesteld. De Poolse autoriteiten weigeren toe te geven dat de geheime bajes heeft bestaan, ondanks de onthulling van oud-president Aleksander Kwasniewski. Hij kwam in 2014 met een bekentenis.

Na de aanslagen van 9/11 vroeg Amerika een „stille plek om verdachten te ondervragen”. De ideale stek werd gevonden in Oost-Polen. Een militair opleidingscentrum werd omgetoverd tot zwaarbewaakt, hypergeheim bastion.

Khalid Sheik Mohammed, die „het brein achter 9/11” wordt genoemd, werd naar Polen gebracht voor ondervraging. De Poolse regering was destijds huiverig maar werd overtuigd met 13 miljoen euro, zo stond in Amerikaanse overheidsdocumenten.

Het is de vraag of CIA’ers ook getuigen hebben gemarteld. Kwasniewski - president tussen 1995 en 2005 - zei dat Polen daar „nooit toestemming voor heeft gegeven”, maar het Hof voor de Rechten van de Mens heeft Polen al gesommeerd een schadevergoeding te betalen aan twee gemartelde verdachten.

Officieel ontkent Polen doodleuk alles. Nu Justitie de deadline van het onderzoek (11 april) weer wil verlengen, lijkt daar geen verandering in te komen.