Nieuws/Binnenland
432120
Binnenland

Informatie terreurbroers kwam niet van FBI

Van der Steur geeft fout toe

Den Haag - Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt. Niet de FBI waarschuwde ons over de terroristische broers El Bakraoui, zoals de bewindsman eerder meldde, maar de politie van New York trok aan de bel.

Die erkenning komt op een uiterst pijnlijk moment. Het debat over de aanslagen in Brussel werd gisteravond vroegtijdig onderbroken omdat Van der Steur te weinig antwoorden paraat had. De Kamer wilde alles weten over de Nederlandse rol in de Brusselse aanslagen. Een van de broers El Bakraoui vloog namelijk via Schiphol en Nederland zag geen reden om hem aan te houden ondanks dat er alarmbellen af hadden kunnen gaan.

De minister kon bij het debat niet eens vertellen waarom de FBI aan de bel zou hebben getrokken. Toen hij dat vervolgens ging uitzoeken bleek dat hij fout zat met zijn eerdere informatieverstrekking aan de Kamer.

De fout ontstond door een aanname. De Nederlandse ambassade in Washington ontving de informatie van de New Yorkse politie en stuurde die zonder vermelding van de bron door. Hier werd vervolgens aangenomen dat de gegevens door de FBI waren verstrekt en dat meldde de minister dan ook aan de Kamer.

Haagse bronnen vertellen dat de minister tot diep in de nacht bij Rutte in het Torentje heeft gezeten. “Het was een kort nachtje”, zegt een betrokkene. Rond het eind van het pijnlijke debat gisteravond werd Van der Steurs misser ontdekt. Afgelopen nacht is er daarna overlegd hoe het kabinet daar mee om moest gaan. Ook is er veel gebeld met Amerika en met ambtenaren om te dubbelchecken of de informatie deze keer wel echt klopt.

De oppositie in de Tweede Kamer reageert teleurgesteld op de fout. "Nederland rekent in deze onzekere tijden met gruwelijke aanslagen op de overheid, op betrouwbare informatie, zodat we gerustgesteld kunnen worden. Het is pijnlijk en verontrustend dat we daarin keer op keer teleurgesteld worden”, zegt D66-voorman Pechtold. PVV-leider Wilders concludeert: “Wat een geklungel weer.” CDA-fractievoorzitter Buma vindt het “buitengewoon amateuristisch”. “Is dit kabinet nog in control als het gaat om de aanpak van terreur”, vraagt SP-voorman Roemer zich af.

Volgens Van der Steur zelf klopt de informatie die hij eerder verstrekte wel. “Alleen de herkomst ervan is anders.” Hij is niet van plan om af te treden vanwege de misser. “Daar is denk ik niemand bij gebaat.”

Nog een misser in dit belangrijke dossier. Vd Steur moet erkennen dat niet FBI waarschuwde maar NYPD pic.twitter.com/nATEizOmQf— Jorn Jonker (@Jorn) March 30, 2016