Nieuws
432132
Nieuws

Vertrouwen daalt, maar de uitgaven stijgen

Consument sombert over pensioen en over terreur

Amsterdam - De regering-Rutte kan koopkrachtcadeautjes uitdelen wat ze wil, het consumentenvertrouwen daalt al vier maanden op rij.

Volgens het economisch bureau van ING somberen we massaal over de pensioenen, maar ook over de impact van de conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten en de opkomst van Islamitische Staat. Toch geven we dit jaar wél meer geld uit, verwacht de bank.

Een en ander staat te lezen in een economisch bericht dat de onderzoekers van de bank woensdag naar buiten brengen. Dat de lonen harder stijgen dan de prijzen en dat er vijf miljard euro aan lastenverlichting uit Den Haag komt, valt voor veel Nederlanders in het niet bij de ontwikkeling van het pensioen, de arbeidsmarkt en, over de grens, de brandhaarden in Oost-Europa en het Midden-Oosten.

De internationale conflicten worden door veel Nederlanders als veel zorgwekkender ervaren dan de aanpassing van de rente door de ECB, de ontwikkeling van de Europese economie of een mogelijke Brexit. Slechts zes procent van de mensen die ING ondervroeg maakt zich grote zorgen over een mogelijk Brits vertrek uit de Europese Unie.

Ondanks het gesomber laat de consument dit jaar zijn euro’s rollen, verwacht ING. De bestedingen van huishoudens nemen dit jaar met 1,6 procent toe, verwacht de bank. „Pas als het vertrouwen langdurig daalt heeft dit een negatief effect op de consumptie en daarmee op de economische groei”, aldus de onderzoekers.

Op de hoogte blijven van al het consumentennieuws? Abonneer u op onze gratis wekelijkse nieuwsbrief, en krijg een whitepaper vol exclusieve belastingtips cadeau.