Nieuws
432137
Nieuws

Grens hypotheekgarantie blijft gelijk

Amsterdam - Goed nieuws voor wie binnenkort een huis wil kopen: de verlaging van de grens voor de nationale hypotheekgarantie (NHG) per 1 juli is van de baan. Daarmee blijft de maximumprijs voor een huis met hypotheekgarantie €245.000.

Het Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerder van de NHG, heeft daarover overeenstemming bereikt met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. In het licht van de gestegen huizenprijzen wordt de verlaging van de kostengrens naar €225.000 niet doorgevoerd. Vanaf 1 januari 2017 wordt de kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Betaalbaar

Huizenkopers kunnen dankzij dit besluit voor de aankoop van een woning met een prijs tot €231.132 blijven profiteren van de voordelen van een lening met NHG: een verantwoorde en betaalbare hypotheek met minder financiële risico's.

Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW licht toe: „Een eigen huis moet bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen. NHG is er voor mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen. Met NHG durft ook de bank de financiering aan en krijgen deze mensen de mogelijkheid om een woning aan te kopen. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, worden de rentetarieven voor deze huizenkopers voordeliger, en hun maandlasten lager.”

Makelaarsvereniging NVM is blij met het besluit. „Het geeft de consument zekerheid en een klein rentevoordeel”, aldus een woordvoerder. Wie een hypotheek met NHG afsluit, is bij de meeste banken iets goedkoper uit. Ook de Vereniging Eigen Huis juicht het besluit toe. „De lage rente is en blijft de belangrijkste stimulans achter de huizenmarkt”, aldus een zegsman. „Maar op de achtergrond speelt de hypotheekgarantie natuurlijk mee.''

Crisis

De kostengrens werd in 2009 als crisismaatregel tijdelijk verhoogd tot €350.000 om de woningmarkt een impuls te geven. Daarna is de grens sinds 2012 stapsgewijs weer afgebouwd. De verlaging naar €225.000 per 1 juli was de laatste geplande stap, waarna jaarlijks de kostengrens vastgesteld zou worden op basis van de gemiddelde huizenprijs.

De grens om in aanmerking te komen voor NHG wordt vanaf januari 2017, net als voor 2009 het geval was, jaarlijks op 1 januari gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. De nieuwe methodiek wordt opgenomen bij de NHG Voorwaarden & Normen 2017, die in het najaar bekend worden gemaakt.