Nieuws/Binnenland
432138
Binnenland

Wagenpark sociaaldemocraten weinig groen

Autoplan PvdA in rook op

Den Haag - Het PvdA-plan om de verkoop van nieuwe auto’s met uitlaat vanaf 2025 te verbieden, strandt nog voor het is ingediend. Minister Kamp (Economische Zaken) serveerde het plan om binnen tien jaar alleen nog elektrische auto’s toe te laten al af als ’niet passen binnen de realiteit’. „Ik zie niet op welke wijze dat gerealiseerd kan worden.”

Het PvdA-voorstel, waarover de Tweede Kamer dinsdag stemt, is inmiddels finaal afgezwakt. Als een meerderheid voor stemt, en dat zit erin, dient het kabinet te ’streven naar emissieloze verkopen van auto's in 2025’ en moet het zich daarvoor in Europees verband ’inzetten’.

Vrijblijvendheid troef dus. Dat is maar goed ook, want PvdA’ers zijn zelf nog niet klaar om het goede voorbeeld te geven en vast te beginnen met autorijden zonder uitstoot. Kamerlid Jacobi heeft net een nieuwe diesel gekocht, een Renault Captur. „Dat is wel een eco-diesel”, zegt de Friezin erbij. Ze is ’op zich’ niet tegen het streven om alleen nog maar elektrische auto’s op de weg te hebben. „Maar dat moet wel betaalbaar zijn.”

Voor Jan Vos, indiener van het voorstel, zit daarin niet zozeer het probleem. De oud-ondernemer is bezitter van meerdere auto’s, waaronder een BMW 6 cabrio. Die is heus een beetje elektrisch – dat wil zeggen: het dak.

Kamerlid Hoogland, woordvoerder autoverkeer, maakt geen geheim van zijn autobezit. Met zijn vrouw heeft hij twee auto’s, een Skoda Superb en een Daihatsu, beide benzineauto’s. In de kleine Japanner past hij eigenlijk alleen maar als het dak open is. Hij ziet elektrische auto’s snel goedkoper worden, dus hij voorziet geen probleem bij een nieuwe aanschaf over negen jaar.

Albert de Vries, woordvoerder wonen, rijdt een Volvo V70, buitenlandwoordvoerder Servaes de ’krachtpatser’ Mazda CX5. Marcouch verplaatst zich per Peugot, een diesel. „Ik ben heel functioneel met auto’s, dus als ik tegen die tijd een elektrische auto moet, dan doe ik dat.”