Nieuws/Binnenland
432140
Binnenland

ENGELANDVAARDERSMUSEUM

Engelandvaarders documentaire nu in Museum

Noordwijk - Als afsluiting van het Engelandvaardersproject hebben Teije Brandsma en Epco Ongering van de Telegraaf Vaarkrant de NGC documentaire 'Varen voor Victorie' aangeboden aan de oprichters en bestuur van het Museum Engelandvaarders in Noordwijk.

In 2014 vertrokken Vaarkrant redacteuren Teije Brandsma en Epco Ongering samen met drie kleinkinderen van de originele Engelandvaarders vanuit Hellevoetsluis naar Engeland. De tocht met de Yvette II was een eerbetoon aan de bemanning van de Yvette, een piepkleine Helderse vlet waarmee Hein Kaars Sijpesteijn, Hein Louwerse, Henning Meijer en Jan en Yvette Bartlema in 1943 de oversteek waagden. 

De tocht van de Yvette uit 1943 slaagde, want de bemanning bereikte heelhuids de Engelse kust en sloot zich aan bij het verzet tegen de Duitse bezetters. Daarmee behoorde deze poging tot een minderheid, want 83 % van alle oversteekpogingen tijdens de Duitse bezetting mislukte. Dit kwam doordat de vaak gammele bootjes vergingen of omdat de bemanningen door de bezetter werden gesnapt en opgepakt. De tocht van 1943 was een helletocht en dit werd in 2014 dunnetjes overgedaan.

De overtocht in 2014 van de Yvette II werd begeleid door Zr.Ms. Urania van de Koninklijke Marine. Aan boord van de Yvette II waren naast de Vaarkrant initiatiefnemers ook Eva Bartlema, kleindochter van Jan en Yvette Bartlema en Coen Meurer, kleinzoon van Hein Louwerse. Ook Inge Kaars Sijpesteijn, kleindochter van de oorspronkelijke schipper Hein Kaars Sijpesteijn, maakte alle trainingen en de overtocht mee.

Van het verhaal van de Yvette I en de oversteek met de Yvette II is door Telegraaf Videomedia een documentaire gemaakt die op National Geographic Channel is uitgezonden. Deze documentaire werd mogelijk dankzij financiele inbreng van het V-fonds. V-fonds voorzitter Robert S. Croll maakte deel uit van de bemanning van Yvette II.

De exacte replica van de Yvette, waarmee de oversteek werd gemaakt, is vervaardigd door bootbouwer Bart-Jan Bats. De bouw werd bekostigd door Ton Koole, zoon van oorlogsheld Cees Koole, die met gevaar voor eigen leven talloze Engelandvaarders met zijn binnevaartschip 'Nooit Volmaakt' op weg hielp. Ton Koole stelde afgelopen jaar de Yvette II ter beschikking aan het Engelandvaardersmuseum dat op 4 september 2015 door Koning Willem Alexander werd geopend. Daar is het gammele bootje een van de pronkstukken. Bezoekers kunnen zelf plaats nemen in het smalle schuitje en zich even een Engelandvaarder wanen.

 

De documentaire 'Varen voor Victorie' wordt in het Engelandvaardersmuseum in Noordwijk op twee schermen getoond. Ter afsluiting van het Telegraaf Engelandvaardersproject werd de DVD door Brandsma en Ongering aangeboden aan de 95 jarige museumoprichter en oud-Engelandvaarder Eddie Jonker, Yvette financier Ton Koole en voorzitter van het bestuur van het Museum Engelandvaarders, Victor Salman.