Nieuws/Buitenland
432151
Buitenland

’Laachraoui was geen slechte jongen’

BRUSSEL - Een oud-leraar van Najim Laachraoui, één van de zelfmoord-terroristen in Zaventem, is verbijsterd over de daden van zijn voormalige leerling. Hij herinnert hem als een puber met een droom.

„Ik voelde verdriet, woede en schaamte,” zegt leraar levensbeschouwing Bruno Derbaix tegen het VRT Nieuws over het moment dat hij hoorde over het aandeel van zijn oud-pupil in de bloedige aanslagen in Brussel. „Een deel van mij wordt daarmee in verband gebracht. Mijn school, mijn stad en mijn land.”

„Er zijn eigenlijk twee Najims Laachraoui,” aldus de leraar. „Degene die vertrokken is, en degene die terrorist is geworden in Syrië.” Derbaix, die hem negen jaar geleden in de klas had, zegt dat hij nooit verwacht had dat de jongen zo zou ontsporen.

Laachraoui worstelde volgens de leerkracht wel met zijn identiteit, maar zijn islam „was een vreedzame islam. Als hij op dat moment in de media of op het internet die versie van de islam had gevonden, die zegt dat het westen en de islam wel samengaan, dan denk ik dat hij niet zou zijn geradicaliseerd,” aldus Derbaix.

Najim Laahcraoui blies zich vorige week dinsdag samen met Ibrahim El Bakraoui op op het vliegveld van Zaventem. Later in de ochtend liet Ibrahims broer Khalid zijn zelfmoordgordel ontploffen in de metro op station Maalbeek. In totaal vielen er 32 doden en honderden gewonden.