Nieuws
432165
Nieuws

Huiseigenaar profiteert niet van bodemrente

Amsterdam - Door de invoering van rentemiddeling te traineren of botweg te weigeren, kloppen hypotheekverstrekkers consumenten maandelijks honderden euro’s uit de zak.

Wie wil profiteren van de extreem lage hypotheekrente, kan op dit moment weinig anders dan de hele lening oversluiten, maar moet daarbij direct tienduizenden euro's aan boeterente aftikken. Niet iedereen kan die boete betalen.

Het boeteloze alternatief, een nieuwe hypotheek afsluiten met als rente het gemiddelde van de hoge oude rente en de lage marktrente plus een kleine opslag, is vooral aantrekkelijk voor huiseigenaren die nog minstens twee jaar een rente van meer dan vier procent moeten betalen. Liefst 21 van de 27 grootste geldverstrekkers van ons land bieden de middeling echter niet of nog niet aan.

Minister Dijsselbloem (Financiën) riep banken driekwart jaar geleden al op aan rentemiddeling te doen. Marktleider Rabobank besloot in december aan die oproep gehoor te geven, maar wacht nog tot juli met de invoering. De Hypotheker, dat vanochtend een steekproef van 300.000 hypotheken presenteert waaruit blijkt dat één op de vijf huiseigenaren zou profiteren van rentemiddeling, vindt dat de geldverstrekkers de middeling sneller zouden kunnen invoeren.

Lees meer in De Telegraaf van woensdag: ’Hypotheek een last’.