Nieuws/Binnenland
432171
Binnenland

Weekjeweg Duitsland

De negen van Nedersaksen

Duitsland staat al jaren in de top van lijstjes met favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders. Maar als je tegen twee pubers vertelt dat de vakantie zich dit jaar bij onze oosterburen zal afspelen, dan kan het zo zijn dat ze zich met een meewarige blik in hun ogen afvragen of je wel helemaal goed snik bent. De noordelijk gelegen Duitse deelstaat Nedersaksen bewijst maar wat graag dat hun vooroordelen niet kloppen.

’Oh, jullie blijven hier maar één dag? Wat zonde, je zou hier twee weken moeten zijn.” Het enthousiasme spat er vanaf bij de Nederlandse stadsgids Theo van Megen in het plaatsje Goslar, gelegen in de Harz in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De teleurstelling klinkt door in zijn stem, maar we hebben deze rondreis door dit noordelijke deel van Duitsland meer te doen.

Normaal zijn we niet zo van de stadsgidsen – we zoeken het liever zelf uit – maar in dit middeleeuwse stadje blijkt een dergelijke rondgang een welkome aanvulling op ons bezoek. Terwijl het historische centrum met zijn vele vakwerkhuizen normaal gesproken na een paar straten al gaat vervelen, neemt Theo ons mee naar de bijzondere plekken, waar hij wat over vertelt. Zelfs van onze twee pubers, normaal gesproken toch niet bepaald geïnteresseerd in geschiedenislessen, weet hij de aandacht te vangen.

Zo horen we onder andere dat Goslar de keizerstad wordt genoemd en het rond het jaar 1000 een machtige stad was. Dat komt vooral door de aanwezigheid van de ertsmijnen: Goslar ligt aan de rand van het Harzgebergte, zo’n beetje aan de voet van de Rammelsberg, waar tot op het laatst toe aan mijnbouw werd gedaan. De ertsmijn in de Rammelsberg is inmiddels gesloten, maar nog wel te bezoeken, onder meer reden voor UNESCO om het oude centrum én de mijn op te nemen in de Werelderfgoedlijst.

Na het stadsbezoek nemen we het advies van Theo ter harte om ’s avonds wat te gaan eten in de 14e-eeuwse Maltermeister Turm, een van de weinig overgebleven bovengrondse gebouwen die voor de mijnbouw werden gebruikt. Het is een hele trip met de auto de berg op, maar we zijn er niet de enige; het restaurant is razend populair, met name vanwege het prachtige uitzicht over de stad én de streek. „Verwacht geen haute cuisine, maar wel een goed klaargemaakte Duitse maaltijd”, zo wordt ons nog meegegeven. En dat blijkt te kloppen.

Kinderen

Het pittoreske Goslar is één van de negen steden in Nedersaksen, die zich willen profileren als aantrekkelijke vakantiebestemming voor stellen, maar vooral ook voor gezinnen met kinderen, óók de wat oudere. Zo blijken de misschien voor jeugdigen wat saaie stadsbezoeken te combineren met allerhande (kinder- en jongeren) activiteiten.

We nemen de Nedersaksische proef verder op de som en rijden naar Hannover, de hoofdstad van Nedersaksen, ongeveer 85 kilometer naar het noorden. Misschien ook niet bepaald een stad die bovenaan het lijstje staat van plekken in Europa die je ooit een keer in je leven moet hebben gezien, maar ook hier worden we, net als eerder in Goslar, aangenaam verrast.

 

Hannover heeft een stadstour makkelijk gemaakt. Langs alle bezienswaardigheden is in het wegdek een 4200 meter lange ’rode draad’ van aaneengesloten tegels aangelegd, die langs tientallen markante punten loopt. Een ’persoonlijke’ stadsgids in de vorm van een boekje, bij de plaatselijke toeristeninformatie ook in het Nederlands te verkrijgen, vertelt over de straatjes, monumenten, gebouwen en pleinen. Zelfs voor de wat kleinere kinderen is deze ’speurtocht’ razend interessant vanwege het rode ’spoor’ wat ze moeten volgen.

We besluiten om een gedeelte te lopen en in ieder geval het Nieuwe Stadhuis van Hannover te bezoeken. Dit gebouw lijkt veel ouder dan het in werkelijkheid is, want het klassiek ogende pand werd begin vorige eeuw pas gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Hannover zwaar getroffen door geallieerde bommen – in totaal 88 bombardementen verwoestten 85 procent van het centrum – maar dit pand bleef wonderwel gespaard.

Met een voor Europa unieke booglift (die over een lengte van 43 meter 17 graden helt) kan worden ’gereisd’ naar het bijna honderd meter hoge uitzichtplatform van de koepel van het stadhuis. Vanaf daar hebben we een mooi zicht op de hele stad. Veel panden zijn na de oorlog opgebouwd. Het stadscentrum is daardoor ruim opgezet en biedt een van Duitslands langste autovrije winkelzones, met onder andere de overdekte winkelgalerijen Luise en Kröpcke. Aan het shoppen komt hier dan ook geen einde…

Dierentuin

Om de diversiteit van de stad en de omgeving tot ons te nemen, besluiten we de volgende dag om te gaan naar één van Duitslands populairste dierentuinen: de Hannover Erlebnis Zoo. Ruim 2000 verschillende dieren zitten hier verspreid over zeven themawerelden. We maken boottochten, zijn in een junglepaleis en komen tot de conclusie dat deze dierentuin voor de hele familie aantrekkelijk is vanwege z’n veelzijdigheid.

Voor wat ’culturelers’ reizen we met de tram vanuit het centrum naar de meer aan de rand van de stad gelegen Herrenhäuser Garten, ons voorgesteld als een van de mooiste barokke parkcomplexen van Europa. Voor onze pubers is een wandeling in deze ruim 300 jaar geleden aangelegde tuin wat saai, alhoewel de megafonteinen én het adembenemende kunstwerk van de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle (bekend van de Nana’s, weelderige en kleurige vrouwenfiguren) dan weer wel tot de verbeelding spreken.

Als we Hannover verlaten, besluiten we Bergen-Belsen te bezoeken in Lohheide. Het voormalige concentratiekamp is vooral bekend van Anne Frank, die hier eind 1944 samen met haar zus Margot naartoe werd getransporteerd. Beiden stierven in 1945 aan de gevolgen van de slechte leefomstandigheden.

 

Massagraven

„Bergen Belsen was geen vernietigingskamp, waar mensen werden omgebracht, maar toch stierven er tussen 1941 en 1945 in dit krijgsgevangenen- en concentratiekamp meer dan 70.000 mensen”, vertelt Thomas Rahe, hoofd van de afdeling research en documentatie ons tijdens een rondleiding. „Op het terrein waar ooit de barakken stonden zijn dertien massagraven aangelegd. Er is bewust voor gekozen om geen barak meer na te bouwen naar voorbeeld van toen. Dan zou het meer een soort attractie gaan worden, dat willen we niet”, aldus Rahe.

Wat echter wel de aandacht trekt is het ’grafsteen’ van Anne Frank, aan de zijkant van het enorme open terrein. Een kleine gedenksteen met haar naam en die van haar zus erop, omringd door veel bloemen en meestal ook veel bezoekers. Het is logisch, want de steen is het enige tastbare bewijs dat Anne ooit in Bergen Belsen was…

 

We merken dat het bezoek indruk heeft gemaakt en verlaten het terrein, om koers te zetten voor onze bijzondere overnachting in een Nedersaksische boerderij Hotel Wildland, gelegen in het plaatsje Wietze.

Om onze trip door Nedersaksen op een vrolijke manier af te sluiten besteden we het laatste deel van de rondreis in het Heide Park in Soltau. Dit populaire en betaalbare pretpark is geschikt voor de kleinere kinderen, maar ook de tieners vervelen zich er geen moment dankzij de vele achtbanen.

Blijven slapen kan in één van de themakamers van het immense hotel, aan de rand van het park. Het hele gezin past in een speciaal ingerichte piraten- of westernkamer. Groot voordeel: de volgende morgen mag je een uur eerder het park in dan het ’gewone’ publiek.

Wie niet wil slapen in het hotel, kan dat ook doen in een houten hut of, helemaal bijzonder, in een van de zeven tot camper omgebouwde Volkswagenbusjes. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat de bussen ’s nachts gaan rijden, want ze staan keurig in het gelid vast gelast op een verankerd metalen onderstel.

In de auto naar huis genieten we van de ’geringe’ afstand naar onze woonplaats. Het is naast hun veelzijdigheid ook één van de andere voordelen die de negen steden opsommen: niet ver van Nederland vandaan, maar toch anders. En, hé… het is nog waar ook!

Reiswijzer Nedersaksen

Nedersaksen is met de auto goed aan te rijden vanuit Nederland. De afstand Utrecht - Hannover bedraagt 335 kilometer, reistijd ongeveer 3,5 uur. De in het noordwesten van Duitsland gelegen deelstaat grenst aan Overijssel, Drenthe en Groningen. www.vakantie-nedersaksen.nl