Nieuws/Buitenland
432208
Buitenland

Lachen om klungelige kaper in vliegtuig

’Kaper-selfie echt iets voor hem’

LARNACA - De man die dinsdag aan boord van het vliegtuig van EgyptAir met de grootste lol een selfie maakte met de verwarde vliegtuigkaper Seif al-Din Mustafa blijkt de Britse twintiger Ben Innes.

Een selfie van de grijnzende Innes en de kaper werd in de uren na het incident op de luchthaven van Cyprus massaal gedeeld via sociale media. De kaping op Larnaca Airport liep met een sisser af. De bomgordel van de Egyptenaar bleek nep, toch duurde het uren voordat hij gedwongen werd zich over te geven.

Sky News sprak met een vriend van Innes. „Het is echt iets voor hem om dit grappig te vinden en dan een selfie te maken.” Moeder Pauline Innes liet weten zeer opgelucht te zijn en zijn zus Sarah is zelfs trots. „Ben was de enig die een foto met de kaper heeft weten te bemachtigen”, twitterde ze triomfantelijk.

Kaper verward

De kaper heeft psychische problemen en wilde naar Cyprus omdat zijn ex-vrouw op het eiland woont. Het was een klungelige man die blijkens telefoontjes die hij vanuit het gekaapte vliegtuig pleegde, veel persoonlijke problemen heeft.

Voor zijn overgave gaf hij een brief af voor zijn 51-jarige Cypriotische ex-vrouw. Die vrouw wordt Marina genoemd en was naar de luchthaven gekomen om te helpen de kaping te beëindigen. Het gescheiden paar zou vier volwassen kinderen hebben.

Mustafa liet een groot deel van zijn gijzelaars na de landing in Larnaca gaan. De mensen die daarna nog in het vliegtuig verbleven, verlieten het na enige tijd.

Nederlanders

Niemand van de passagiers of de bemanningsleden is gewond geraakt bij de kaping. Door te dreigen met onder meer een uit telefoonhulzen gemaakte 'bomgordel' wist de kaper het toestel, dat op weg was van Alexandrië naar Caïro, te overmeesteren. Het vliegtuig had 55 passagiers, onder wie zes Nederlanders, en zeven bemanningsleden, aan boord.