Nieuws/Buitenland
432502
Buitenland

Er was geen ontsnappen aan... tot zondag

Tokio - Een jong Japans meisje dat twee jaar lang gevangen is gehouden door haar ontvoerder maar zondag wist te ontsnappen, beheerst het nieuws in het Aziatische land. De zaak doet sterk denken aan Natascha Kampusch, de jonge Oostenrijkse die ook jaren werd vastgehouden en eveneens wist te ontkomen.

Twee jaar lang werd er gezocht naar Ana Saito, een lang meisje dat op 13-jarige leeftijd spoorloos verdween. Het enige spoor was een handgeschreven briefje van het kind, dat in de brievenbus van haar ouders lag en waarop stond dat ze ‘er even uit moest’ en bij een vriendin was. ,,Zoek alsjeblieft niet naar me”, waren haar laatste woorden.

Twee weken geleden kregen haar klasgenoten hun diploma uitgereikt en bij de ceremonie werd uitgebreid stilgestaan bij hun medeleerling. Zo was haar foto in het afscheidsboek geplaatst.

,,Toen haar naam bij de ceremonie werd genoemd, moest ik huilen”, zei een emotionele vriendin van Ana. Ook de directrice van de school was aangeslagen: ,,Ik had zo graag persoonlijk haar diploma overhandigd. Ik houd hem deze maand nog bij me en hoop dat mijn wens in vervulling gaat.”

Ze had nooit kunnen vermoeden dat het meisje zo snel weer zou verschijnen. Ana Saito blijkt in maart 2014 op weg naar huis te zijn gekidnapt door een man die haar met een smoes zijn auto in lokte en haar sinds die tijd in zijn appartement had opgesloten.

Tot zondag, toen de 23-jarige Kabu Terauchi een mobiele telefoon wilde kopen en was vergeten de deur te vergrendelen. ,,Daardoor kon ik ontsnappen”, verklaarde het meisje. Ze belde eerst haar moeder en vervolgens de politie.

Terauchi, die inmiddels zijn ‘fout’ had ontdekt, probeerde met een stanleymes zijn keel door te snijden, maar hoewel hij onder het bloed zat, overleefde hij de zelfmoordpoging. De jonge Japanner, die inmiddels gewoon was afgestudeerd en net een baan had gevonden, is naar het ziekenhuis gebracht en zal daar snel worden aangehouden. Het is niet bekend of hij hij het meisje seksueel heeft misbruikt.

,,Ik ben zo opgelucht”, zei de vader van het slachtoffertje in tranen. ,,Ik wil heel veel samen met mijn dochter doen om de tijd die we zijn kwijtgeraakt, in te halen.”