Nieuws
432505
Nieuws

€1 miljard aan hypotheken op drift

Woonbootbewoners op ramkoers met ING

Rotterdam - Woonbootbewoners nemen het roer in eigen hand: ING, dat op 1 oktober stopt met het verstrekken van speciale hypotheken, moet snel over de brug komen, anders volgt er mogelijk een rechtszaak.

Begin dit jaar maakte ING bekend te stoppen met de woonboothypotheek, naar eigen zeggen omdat het te veel administratie oplevert en omdat de bank meer uniforme producten wil aanbieden. Een financiële sof voor vele duizenden woonbooteigenaren, want bijna alle watervilla’s hebben een hypotheek van de ING. Totale waarde: 800 miljoen tot 1 miljard euro.

Oversluiten

Als ING stopt en er geen alternatief komt, heeft de Rabobank de markt voor zich alleen. Het oversluiten van de hypotheek bij bijvoorbeeld een verbouwing of het verkopen van de woonboot voor een goede prijs wordt dan zo goed onmogelijk.

De Landelijke Woonbootorganisatie (LWO) heeft een stichting opgericht die ING overstag moet laten gaan. „We beginnen met onderhandelen over een overgangsperiode of een schadevergoeding”, zegt LWO-secretaris Liesbeth Koning. „Maar als dat niet lukt sluiten we zeker niet uit dat we ING voor de rechter slepen.”

Volgens de belangenorganisatie is ING in de praktijk al zo goed als gestopt met het verstrekken van woonboothypotheken.

Dat de woonbooteigenaren tussen wal en schip dreigen te vallen is ook politiek Den Haag niet ontgaan. Zowel minister Dijsselbloem (Financiën) als Blok (Wonen) heeft beloofd een oogje in het zeil te houden en waar mogelijk te bemiddelen.