Nieuws/Buitenland
432519
Buitenland

Valutaveiling moet munt Suriname redden

AMSTERDAM - De Surinaamse centrale bank heeft vanwege de crisis in het land de vaste wisselkoers tussen zijn munt en de Amerikaanse dollar losgelaten. Met valutaveilingen probeert Suriname de munt te stabiliseren en hyperinflatie in winkels te bestrijden.

Prijsstijgingen voor consumenten zijn aan de orde van de dag.

De centrale bank heeft bij een inflatie van 30% sinds vorig jaar het instrument van valutaveilingen uit de kast gehaald. Die zet de waarde van zijn munt op een ander punt vast. Daarmee experimenteerde het land in 1992, met wisselend succes.

Wisselkantoren

Suriname kent een grote zwarte markt voor het wisselen van valuta. De koers van de Surinaamse dollar, de Surinaamse gulden werd in 2004 omgezet naar de Surinaamse dollar, kreeg afgelopen maanden tikken van de crisis.

Paramaribo heeft vanwege de crisis in zijn economie de hulp van het IMF ingeschakeld. Dat eiste in ruil devaluatie van zijn munt.

Prijsstijgingen

Banken kunnen nu vanwege de veiling valuta wisselen bij de centrale bank, waarmee de talloze wisselkantoren, zwarte markt en te hoge tarieven moeten worden uitgeschakeld.

Terwijl de munt devalueert, stijgen de lonen niet mee en zijn prijzen in winkels en aan de pomp duurder geworden.

De regering-Bouterse verhoogde eerder wel de pensioenen en kinderbijslag. Zij voerde ook minimumloon in en een ziektekostenverzekering. Het effect was gering.

Devaluatie

In november vorig jaar volgde de grote omslag in de valutamarkt. De centrale bank devalueerde na een val van de Surinaamse dollar zijn munt met een vijfde van de oorspronkelijke waarde.

Prijzen zijn sindsdien met rond 15% gestegen, consumenten houden minder over.

Vorige week verkocht de centrale bank van Suriname voor het eerst rond $10 miljoen via zo'n valutaveiling. Dat leverde 5,2 miljoen Surinaamse dollars op.

De nieuwe waardebepaling per opbod moet de nieuwe verhouding tegenover de dominante dollar actueler weergeven. Komende dinsdag volgt de nieuwste veiling van valuta.

'Pompen of verzuipen'

Afgelopen jaren boekte Suriname rond 4% economische groei. Maar net als Brazilië heeft het land, grootproducent van bauxiet en ruwe olie, last van de dalende grondstoffenprijzen. 'Pompen of verzuipen', zo typeerde president Desi Bouterse de situatie.

De Surinaamse bankiersvereniging twijfelt volgens de Volkskrant aan het nut van devaluatie: het land importeert vooral goederen, en profiteert daardoor veel minder van de devaluatie, aldus haar voorman Sigmund Proeve.