Nieuws/Binnenland
432522
Binnenland

Het Nieuwe Westen kent nauwelijks sociale controle

’Ieder leeft hier in zijn eigen wereldje’

Rotterdam - Eén ding hebben de twee appartementencomplexen in Rotterdam, die zondagavond binnenstebuiten zijn gekeerd bij een terreuronderzoek, gemeen: vanwege het gebrek aan sociale controle kunnen lieden die kwaad in de zin hebben er lang ongestoord hun gang gaan.

Een dag na de grootscheepse politieactie in de Burgemeester Meineszstraat is de rust weergekeerd. De deur van nummer 68 op de derde etage van het complex is provisorisch met een hangslot afgegrendeld.

,,Toen de politie aan de deur stond met de mededeling dat ik het huis uit moest, wist ik direct dat het iets in verband met die Algerijn moest zijn”, vertelt bewoonster Lia Wolthuis.

Twee jaar geleden vertrok de vorige bewoner uit het ’terreurpand’ en vertelde hij dat zijn neef er zou komen wonen. Het naambordje is sindsdien nog niet aangepast. Er prijkt een Algerijnse naam op. ,,Er zijn destijds ook geen spullen verhuisd. Heel vreemd natuurlijk”, vertelt de Rotterdamse. Ze woont al 21 jaar in het complex en heeft de wijk het Nieuwe Westen zien veranderen. ,,Soms vraag ik me af of ik nog wel in Nederland woon. Ik heb nog maar met een enkeling in de buurt contact. De meesten spreken niet eens Nederlands.”

Naar gevoel

Ook met de Algerijnse man had ze net als de andere bewoners geen contact. ,,Ik heb altijd een naar gevoel bij hem gehad. Als ik in de lift stond, nam hij de trap. En toen ik een keer een rok droeg, spuugde hij voor mij op de grond. Heel neerbuigend.”

De Algerijn had volgens haar geen werk en trok er regelmatig op zijn scooter op uit. De laatste maanden was het er een komen en gaan van mannen, iets dat mogelijk op drugshandel wijst. Sinds kort verbleef er ook een andere vermoedelijk Algerijnse man in het huis. ,,Ik heb zeker weleens gedacht aan terroristen, maar aanwijzingen had ik verder niet”, vertelt Wolthuis.

Het tweetal is zondagmiddag in de Van Oosterzeestraat in de boeien geslagen. ,,Het ging heel snel”, vertelt een bewoner die op het moment van de arrestaties met zijn kind de deur uitstapte. ,,Van alle kanten kwamen speciale eenheden aangerend en binnen enkele seconden waren die mannen geblinddoekt afgevoerd.”

Scherpschutters

Ook in de Gerrit van de Lindestraat vond vrijwel gelijktijdig een aanhouding plaats. ,,Voordat die persoon er erg in had, lag hij op de grond”, vertelt een jonge buurtbewoner. ,,Ik liep er tien meter achter en ben blij dat er niet werd geschoten. Ik sta nog te trillen op mijn benen.”

Ook de bewoners van het flatgebouw op de hoek van de Mathenesserweg en de Rösener Manzstraat op de grens van Spangen en Tussendijken waren vandaag nog nauwelijks van de schrik bekomen. ,,Daar lagen de scherpschutters op het dak”, wijst Ger Schermer naar een tegenovergelegen huis.

Contact met de bewoners van de flat op de tweede verdieping had hij niet. ,,Er woonde een Algerijn met een Marokkaanse vrouw en een peuter. Het is een aparte figuur, volgens mij is hij ook niet honderd procent in orde. Maar waar hij zich mee bezighield; ik zou het echt niet weten.”

Faizel Toerab woont op de tweede etage, twee deuren naast de bewuste woning. ,,Een paar weken geleden dook daar een man op die we nog nooit eerder hadden gezien en werden spullen verhuisd. Maar dat gebeurt hier zo vaak. Dan ga je niet gelijk van het ergste uit. Ik denk ook dat niemand alarm zou slaan. Ieder leeft hier in zijn eigen wereldje.”