Nieuws/Buitenland
432542
Buitenland

’Acht terreurverdachten voortvluchtig’

BRUSSEL - Europese veiligheidsdiensten zijn nog op zoek naar minstens acht verdachten die mogelijk te maken hebben met de terreuraanslagen in Parijs en in Brussel. Een van hen zou ook in Nederland zijn geweest.

Dat meldt CNN op basis van een document dat na de aanslagen in Brussel door veiligheidsdiensten onderling werd gedeeld. Zeven van de verdachten zouden banden hebben met Abdelhamid Abaaoud, dre organisator van de aanslagen in Parijs, of met Salah Abdeslam, de enige overlevende van die aanslagen.

Uit het document blijkt volgens CNN dat drie verdachten in respectievelijk Nederland, Duitsland en Zweden woonden of verbleven.

De nieuwszender kreeg van een bron die over het document beschikt twee nieuwe namen van verdachten door. Het gaat om Naim al Hamed en Yoni Patric Mayne. Mogelijk gaat het niet om hun echte namen.

’Hamed’ zou afgelopen September met een andere man van Syrië naar Europa zijn gereisd. In het Duitse Ulm werden ze opgehaald door Abdeslam en naar Brussel gebracht. Zijn metgezel, die onder de valse naam Monir Ahmed Alaaj reisde, werd samen met Abdeslam opgepakt op 18 maart.

Yoni Patric Mayne is een Belg van Malinese afkomst die in een videowinkel in Brussel werkte. Hij zou al langer in de belangstelling van veiligheidsdiensten staan omdat hij samen met Abaaoud in 2014 naar Syrië reisde. Beiden maakten deel uit van het zogenoemde Zerkani-netwerk, genoemd naar Khalid al Zerkani die veroordeeld werd tot 12 jaar cel voor het ronselen van jihadisten en het financieren van hun reizen.