Nieuws/Buitenland
432597
Buitenland

'Straf voor lopen met smartphone'

TRENTON - Het is een ergernis van veel automobilisten. Voetgangers die gefixeerd op hun mobieltje niet letten op het overige verkeer en voor gevaarlijke situaties zorgen. In de Verenigde Staten gaan er stemmen op om dat gedrag strafbaar te stellen.

„Een voetganger die afgeleid is, is net als een automobilist die niet op zit te letten een potentieel gevaar voor zichzelf en andere weggebruikers,” zegt politica Pamela Lampitt die in haar staat New Jersey een wetsvoorstel indiende die ’onoplettend lopen’ strafbaar stelt. Ze wil dat voetgangers tot 15 dagen cel en een boete van vijftig dollar krijgen.

De helft van de opbrengst van de boete zou volgens Lampitt moeten worden besteed aan cursussen om voetgangers te wijzen op het gevaar van lopend sms’en.

Of het wetsvoorstel wordt aangenomen is nog maar de vraag. Vergelijkbare voorstellen in staten als New York, Arkansas, Illinois en Nevada haalden het uiteindelijk niet, weet de New York Daily News.

Wel is duidelijk dat voetgangers die afgeleid zijn door hun smartphone een aanzienlijk probleem beginnen te vormen. Zo viel onlangs een tiener in een openstaande put terwijl ze op haar telefoon zat te kijken en kwam een vrouw in Florida onder de trein omdat ze niet oplette. Uit ziekenhuiscijfers blijkt volgens de krant dat in 2014 in de Verenigde Staten 78% van de ongevallen met voetgangers te maken hadden met ’onoplettend lopen’. Tussen 2000 en 2011 waren er volgens Lampitt 11,101 ongevallen door lopen met een smartphone.