Nieuws/Binnenland
432602
Binnenland

Albanezen nu grootste groep asielaanvragers

Den Haag - Hoewel ze door de strengere asielregels voor gelukszoekers vrijwel geen kans maken op asiel, dienen toch elke maand zo’n 250 Albanezen een aanvraag in. Ze zijn nu zelfs de grootste groep die hier asiel aanvraagt.

Dat meldt de NOS. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is het aantal aanvragen in maart opnieuw gestegen. Hoeveel het er precies zijn kon men nog niet zeggen.

Dat het nu om de grootste groep gaat komt mede doordat er veel minder Syriërs asiel aanvragen. Dat zijn er nog maar enkele honderden per maand, tegenover 5000 op het hoogtepunt vorig jaar.

De asielaanvraag door Albanezen is in ons land vrijwel altijd kansloos. Om misbruik van vertrekregelingen te voorkomen staat Albanië op de ’zwarte lijst’ bij de Internationale Organisatie Migratie (IOM). Sinds 1 januari 2015 kregen slechts vier Albanezen een verblijfsvergunning, 795 werden er afgewezen.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft heel Europa te maken met een stijging van het aantal asielzoekers uit Albanië. Ze zouden ook regelmatig van het ene naar het andere land hoppen om zo op meerdere plekken een asielvraag te doen.