Nieuws
432992
Nieuws

Pas op: Oplichter actief

De site sloepauctions.nl blijkt een geraffineerde valkuil van een oplichter te zijn. Hij spiegelt geïnteresseerde botenkopers voor dat ze het hoogste bod hebben, laat ze het geld overmaken en gaat er dan snel vandoor. Hier het verhaal van een gedupeerde met naam en toenaam van de oplichter.

Op 20-2-2016 zag een lezer, laten we deze Jansen noemen, een advertentie op Marktplaats en BotenteKoop.nl van een mooie boot. Deze boot werd eerder al door een particulier aangeboden, waarschijnlijk de eigenaar. De boot was voor Jansen te duur. Maar in februari werd de boot aangeboden door veilingbedrijf sloepauctions.nl. De advertentie bevatte een link naar de veilingsite; de veiling liep af op 23-2-2016. Onze lezer Jansen besloot te bieden op de boot en had een maximumbedrag van €35.000,- inclusief alle kosten in het hoofd.

Op 22-2-2016 maakte Jansen een account aan op de veilingsite om te kunnen bieden en moest daarvoor de NAW-gegevens invoeren. Omstreeks 17.30 uur zou op 23-2-2016 de veiling aflopen. Het startbod was €20.000,- exclusief 15% opgeld voor de veilingkosten. Er waren meerdere personen aan het bieden. Het bod van Jansen van €29.850,- bleek het hoogste bod. Na betaling van het bedrag van €29.850,- + 15% = €34.327,50 zou hij de eigenaar worden van de boot. Hij kreeg niet direct een bevestiging of een reactie van sloepauctions.nl.

De volgende morgen werd Jansen gebeld door de heer Z.J. Mastenbroek. Deze legde uit dat hij het bod van €29.850,- zou voorleggen aan de eigenaar van de boot. Enige tijd later belde hij dat de eigenaar van de boot akkoord was met dit bod. Vervolgens kreeg Jansen van Mastenbroek een factuur inclusief het opgeld voor de aankoop van de boot. Op de factuur stond dat deze uiterlijk 26-2-2016 voldaan moest zijn. Dit was zo kort omdat Mastenbroek, zo vertelde hij, de eigenaar van de boot moest betalen. Als Jansen zou betalen en de boot tijdens aflevering zou accepteren, was hij volgens Mastenbroek eigenaar van de boot. Dit heeft Jansen voor de zekerheid per mail aan Mastenbroek bevestigd.

25-2-2016: Via de mail werd een afspraak gemaakt om de boot op te halen en over te dragen. Jansen en Mastenbroek spraken af dit te doen op vrijdag 4-3-2016 om 9.30 uur. Mastenbroek gaf nogmaals aan dat Jansen de boot goed moest inspecteren. Als de boot niet naar diens zin zou zijn, ging de koop volgens Mastenbroek niet door en zou Jansen zijn geld terugkrijgen.

Later belde Mastenbroek terug dat de eigenaar zich had vergist en naar de dokter moest. Afspreken om 9.30 uur zou niet zou lukken. Uiteindelijk bleef de afspraak toch op 4-3-2016 om 9.30 uur staan omdat Jansen de boot diezelfde dag naar de nieuwe ligplaats zou varen.

26-2-2016: Mastenbroek gaf per mail aan dat hij de sleutels van de boot in bezit zou krijgen. Na betaling van de factuur zou Jansen de sleutels van hem ontvangen. Hij bood aan de sleutels te brengen, maar Jansen mocht ze ook komen halen. Tevens vroeg hij of het geld al was overgemaakt. Jansen besloot de sleutels op zijn privé-adres te laten langsbrengen door Mastenbroek.

27-2-2016: Mastenbroek stuurde per mail een herinnering voor de factuur. Jansen mailde terug dat het geld onderweg was.

28-2-2016: Jansen vroeg aan Mastenbroek of de boot op 4-3-2016 vaarklaar zou zijn. Deze gaf per mail aan dat de boot klaar was.

29-2-2016: Er waren door Mastenbroek nog geen sleutels gebracht. Jansen belde met het telefoonnummer op de veilingsite (085-4000302) maar kreeg steeds het bericht dat er een wachtende voor was. Dit heeft Jansen meerdere keren herhaald zonder resultaat.

1-3-2016: Per mail stelde Jansen aan Mastenbroek de vraag of het geld er al was en wanneer hij de sleutels kwam brengen.

2-3-2016: Mastenbroek mailde terug dat hij 2-3-2016 ‘s avonds of 3-3-2016 ‘s middags de sleutels zou brengen. Jansen stelde voor de sleutels zelf te komen halen. Mastenbroek gaf aan dat dat lastig was omdat hij niet wist hoe laat hij thuis zou zijn. Dit was het laatste mailcontact met Mastenbroek.

3-3-2016: Om 20.30 uur had Jansen nog steeds geen sleutels ontvangen. Ook geen adres van de ligplaats van de boot. Op zijn telefoonnummer was Mastenbroek niet bereikbaar. Mastenbroek stuurde een sms naar het mobiele nummer van Jansen met het bericht dat het laat zou worden en dat hij de sleutels nog in de bus zou doen. Op dit mobiele nummer +31 6 82 91 28 96 was Mastenbroek niet bereikbaar. Deze telefoon was uitgeschakeld. Inmiddels maakte Jansen zich ernstige zorgen.

4-3-2016: In de advertentie stond het postcodegebied aangegeven waar de boot lag. Dit bleek in Weesp. Jansen besloot de boot zelf te gaan zoeken. Hij vond de boot, deze lag afgemeerd naast een woonboot. Jansen belde bij de mensen aan en vertelde zijn verhaal. De eigenaren bleken hun boot in de verkoop te hebben gehad bij Mastenbroek via sloepauctions.nl. De eigenaar gaf aan dat de heer Mastenbroek zijn afspraken niet nakwam en dat hij het beloofde geld niet betaalde. Vervolgens had de eigenaar besloten niet verder te gaan met Mastenbroek en zelf de boot te verkopen.

Mastenbroek had gezegd dat hij een koper had die €37.000,- voor de boot zou betalen. Deze kopers bleken niet te bestaan. Het bod van Jansen van €29.850,- is nooit aan de eigenaar voorgelegd. Het bod zou ook nooit zijn geaccepteerd. Nu wisten Jansen en de eigenaar van de te koop staande boot zeker dat het verhaal van Mastenbroek aan alle kanten rammelde en daarop is aangifte bij de politie gedaan.

Jansen heeft Mastenbroek middels een brief in gebreke gesteld. Deze brief is gestuurd naar alle bekende mailadressen, per post en aangetekende post naar het adres van sloepauctions.nl. Bij de Rabobank is geprobeerd om de overboeking nog in te trekken. Dit bleek niet meer mogelijk. Het geld is weg en Mastenbroek is met de Noorderzon vertrokken.

Conclusie:

  1. Doe geen zaken met sloepauctions.nl
  2. Koop alleen een boot van iemand die de kan aantonen de eigenaar te zijn of waarvan duidelijk is aangetoond dat deze de boot in opdracht van de eigenaar verkoopt.
  3. Koop nooit een boot via een onbekende en niet alom geregistreerde tussenpersoon.
  4. Doe bij voorkeur alleen zaken met certificeerde makelaars die bij de Bond van makelaars in Schepen zijn aangesloten. Zij hebben een gedragscode. Ook kun je vertrouwd zakendoen met bedrijven die bij brancheverenigingen zoals HISWA  of NJI/Metaalunie zijn aangesloten.
  5. Als iets heel goedkoop lijkt, gaat het zelden om een mazzeltje, maar zit er meestal een luchtje aan.