Nieuws/Binnenland
433173
Binnenland

'Omstreden officier mag gehoord worden'

BREDA - De omstreden en geschorste officier van justitie Lucas van Delft wordt gehoord als getuige in de omvangrijke drugs- en liquidatiezaak Kapel.

De brief waarin de rechtbank schrijft in te stemmen met het verzoek van de advocaat Louis de Leon om Van Delft te horen, is in het bezit van De Telegraaf. „Ik ben blij dat mijn verzoek gehonoreerd is”, aldus De Leon, die de hoofdverdachte in de zaak Kapel bijstaat.

Van Delft wordt eind mei gehoord. De Leon wil weten of de officier die zijn eigen doodsbedreiging in scène zette, in staat was om goed onderzoek te doen. Ook wil hij precies weten hoe anonieme informatie in het dossier kwam en of er geen sprake was van een verkapte vorm van burgerinfiltratie.

Er zou volgens de advocaat mogelijk sprake zijn van ’een crimineel burger infiltratietraject’, waarbij beroepscriminelen in ruil voor ’bescherming’ Van Delft een ’handje hielpen’. Het OM verzette zich maandag hevig tegen het verzoek van De Leon om Van Delft te horen.

In november vorig jaar tipte Van Delft anoniem de politie om te melden dat hij in levensgevaar was. De politie ontdekte dat hij zelf de melding deed via een prepaid-telefoontje. Van Delft werd toen geschorst.

De officier verklaarde uit pure nood te hebben gebeld. Hij leed onder de druk van het werk en zou daadwerkelijk bedreigd zijn. In de zaak Kapel worden mannen met een Turkse achtergrond verdacht van afpersing., liquidatiepogingen en drugshandel.

Morgen meer in De Telegraaf.