Nieuws
433206
Nieuws

Samenwerken met familie: kan dat?

Jackie . Zo heet film waarin zussenCarice en Jelka van Houten voor het eerst samen te zien zullen zijn. Samenwerken met je familie: voor sommige mensen is het vanzelfsprekend. Je wilt niets liever dan het familiebedrijf overnemen, bijvoorbeeld. Voor anderen is het een regelrechte nachtmerrie: je moet er niet aan denken de hele dag naast je zus te moeten zitten.

Carice en Jelka zijn niet de enige familieleden die hecht samenwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de goochelfamilie Kazan? Niet alleen Hans Kazan weet de ene truc na de andere uit zijn mouwen te toveren, ook zijn zoons Oscar en Renzo en dochter Lara weten van wanten. Samen met Mara vormen Oscar en Renzo het illusionistentrio Magic Unlimited. Dochter Lara valt zo nu en dan in.

Werken in de familiezaak

Nicolette van Dam buffelde vroeger ook in de familiezaak. Haar ouders, René en Karin van Dam, exploiteren een slagerij, traiteurszaak, brasserie en cateringbedrijf in Amsterdam. Tot haar veertiende werkte Nicolette in de zaak van haar ouders.

Ook komieken Ben Stiller en zijn vader Jerry Stiller lopen elkaar regelmatig tegen het lijf in Hollywood. Zo had Ben een bijrolletje in de hitserie The King of Queens en speelde Jerry naast zijn zoon in de film Zoolander. Ook Will en Jayden Smith speelden naast elkaar in de film The Pursuit of Happyness.

Samenwerken met partner

En hoe zou het zijn om een jaar lang dag in dag uit met je partner te moeten samenwerken? Brad Pitt was resoluut en gaf toe geen film a la Mr. and Mrs. Smith te willen maken met Angelina Jolie, omdat hun gezinsleven daaronder zou lijden. Inmiddels is hij teruggekomen op die uitspraak en wil hij niets liever dan samen met Angelina een film opnemen.

Een voordeel van samenwerken met je familie zou kunnen zijn dat je elkaar door en door kent. Je weet wat je aan elkaar hebt en hoe je beiden op onverwachte situaties reageert. Aan de andere kant kan dit een nadeel zijn. Je durft je irritaties sneller te uiten. Waar je bij je collega's sneller woorden inslikt, zeg je tegen je broer direct dat hij die bestelling anders had moeten afhandelen.

Problemen bij samenwerken met familie

Op de website Entrepreneur worden een aantal veelvoorkomende problemen van samenwerkende familieleden opgesomd. Allereerst is er vaak sprake van rivaliteit tussen broers en zussen, met name de jongste broer of zus kan flinke concurrentie ervaren met de oudste broer of zus. Die wordt tenslotte vaak gezien als oud, en dus wijs en capabel. Of misschien wordt de jongste in jouw ogen juist wel voorgetrokken, omdat hij of zij toch het lievelingetje van jouw ouders is…

Zou jij kunnen samenwerken met je naaste familie? Waarom wel of niet? Ligt het er ook aan om welk familielid het gaat? Tegen welke problemen bots je op, denk jij? Hoe zou jij dat oplossen? En verandert de situatie als het niet om familie, maar om je partner gaat? Ons panel gaf alvast haar mening, praat ook met ons mee!

`Je kent elkaar te goed en hebt geen grenzen`   Michelle van Daalhoff is 24 jaar en sinds kort single. Ze werkt als freelance theaterdocent en theatermaker. In haar vrije tijd leest en schrijft ze graag.

Er is niemand op de wereld met wie ik zo gemakkelijk samen zing als met mijn zusje. Hierbij moet worden vermeld dat zij vele malen muzikaler is dan ik, maar op feestjes doen we het goed, als we onze familieleden mogen geloven. Onze stemmen kloppen bij elkaar. We voelen elkaar aan. Ga ik de hoogte in, dan neemt zij moeiteloos de lage zangpartij voor haar rekening en andersom. Ik zeg niet dat we zo een professionele zangcarrière kunnen beginnen, maar voor dit onderwerp stel ik me voor hoe we samen het podium van één of andere talentenjacht bestijgen. We zouden na het eerste lied al ruzie hebben. Zo makkelijk als we samen kunnen zingen, zo makkelijk slaan we elkaar de hersens in.

En daar zit de kern van het samenwerken met familieleden: je kent elkaar te goed en hebt geen grenzen. Er zijn genoeg bekende familieleden die het slechte voorbeeld gaven. Zo heb je Noel en Liam Gellagher, de vechtende broers van Oasis, en natuurlijk de jeugdhelden Bassie en Adriaan, die elkaar jarenlang hebben gehaat. Dat is de reden dat ik nooit met mijn zusje aan een talentenjacht mee zou doen. (Los van mijn muzikale kwaliteiten, mijn afkeer voor talentenjachten en mijn podiumangst.) Ze is me veel te dierbaar.

 

´Ik geloof wel dat ik met mijn naaste familie zou kunnen samenwerken, waarom niet`   Saskia Bijker is 18 jaar geleden uit Nederland vertrokken voor haar grote liefde die in Madrid woonde. Inmiddels zijn ze getrouwd en wonen ze nog steeds in Spanje.

Eigenlijk heb ik er nog nooit over nagedacht, omdat er nooit sprake van is geweest. Ja, ik geloof wel dat ik met mijn naaste familie zou kunnen samenwerken, waarom niet. Het hangt er natuurlijk wel van af, welk familielid, het moet wel iemand zijn waar je goed mee op kunt schieten en met wie je op één lijn zit. In principe zijn natuurlijk de problemen hetzelfde als met alle mensen waar je mee samenwerkt: het kan geweldig klikken, maar het kan ook van de ene dag op de andere fout gaan.

En als het zó fout gaat dat je er mee op wil houden, kan je normaal gesproken je ontslag nemen en na één maand ben je er van af: je ex-collega’s hoef je nooit meer te zien, maar met familie is dat anders, dat blijft familie, en je kan wel zeggen dat je ze nooit meer wil zien, maar dat zou wel eens heel moeilijk kunnen zijn en een breuk in de familie veroorzaken die je niet wenst. En als het je partner is, is dat dus extra moeilijk, het zou wel eens je relatie kunnen kosten! Nee, ik ben blij dat ík die keuze niet hoef te maken.

´Het levende bewijs dat het goed kan gaan en ook nog leuk is zit iedere avond bij mij aan tafel`   Debbie Maat is 44 jaar en is al 21 jaar getrouwd. Ze heeft twee leuke puberdochters van bijna 15 en 19 jaar. Ze werkt onder andere als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Zou ik ( jarenlang ) samen kunnen werken met familie of mijn partner? Ja zeker, ik heb leuke familie en een leuke partner. Zou ik ( jarenlang ) samen willen werken met familie of mijn partner? Nee bij voorkeur niet, de band die ik nu met ze heb hou ik graag zo. Ik vind het leuk om ook een eigen leventje te hebben, eigen verhalen, eigen collega’s, eigen ergernisjes en anekdotes. Nu kan ik ‘s avonds mijn zus bellen, of ‘s avonds thuis aan tafel het gesprek beginnen met : wat ik vandaag meemaakte ...

Mijn man is samen met zijn broer eigenaar van een aannemingsbedrijf dat in 1898 opgericht is door hun overgrootvader, waarin dus al 113 jaar familie succesvol samenwerkt. Hij komt iedere avond vrolijk thuis en de band met zijn broer is heel goed dus het levende bewijs dat het goed kan gaan en ook nog leuk is zit iedere avond bij mij aan tafel. Waar we in ons geval wel gelukkig allebei onze eigen verhalen kwijt kunnen.

De samenwerking van de zusjes Carice en Jelka van Houten zie ik meer als een kortdurend project en dat lijkt me dan wel weer erg heel gezellig. Dus zusje ( die heel trouw mijn reacties op deze pagina leest ) wat kunnen wij voor leuks verzinnen, ken jij nog een regisseur ? ;)

´Wanneer er geen controle is wordt het een zootje`   Marijke Kamper is 53 jaar en net oma geworden. Ze is opgegroeid in een mannenwereld en is een verzorgend type. Zestien jaar lang had ze haar eigen antiekzaak.

Daar zijn veel scenario's voor te schrijven. Echt het ligt geheel aan de karakters van je familie om samen te werken en natuurlijk hoe je bent opgegroeid in de familie, welke status jij hebt als oudste, jongste of middelste., maar buiten dat, wanneer er van tevoren duidelijke afspraken ondertekend worden hoe je in zee gaat met elkaar is het mogelijk, maar je weet nooit hoe het zal lopen. Betrouwbaarheid en inzet is erg belangrijk, tevens de verdeling van het werk en je inbreng, of je mee mag denken of niet, kom er maar eens uit.

Controleren is net zo belangrijk, het is geen teken van wantrouwen, maar om het geheel goed te laten verlopen. Wanneer er geen controle is wordt het een zootje, er kunnen dingen wegraken, het zou zo kunnen verlopen dat degene die het hardste werkt schuld krijgt van het wegraken van spullen, terwijl die nergens van af weet, maar dat kan altijd en overal gebeuren, maar als dat in de familie gebeurt zul je elkaar altijd scheef aan blijven kijken. Als je een clausule maakt dat iedereen verantwoordelijk is voor het wegraken van bijv. geld ben je er nog niet, maar misschien helpt het.

Het ligt er tevens aan wat voor een zaak het is. Met sommige zaken kan het heel handig zijn om samen te werken en kun je veel plezier maken.

Het lijkt mij heerlijk om iets leuks op te zetten met iemand zoals je partner, je leert elkaar wel kennen, ook hier geldt dat je alles goed moet regelen, wanneer er een dag komt dat de samenwerking niet meer goed gaat. Op zich lijkt me een familiebedrijf heerlijk als een ieder zich aan zijn taak houdt en je op elkaar kunt rekenen.

`Onze relatie ontstond op de werkvloer `   Suzanne de Jong is 29 jaar, getrouwd en moeder van een dochtertje van bijna 1. Ze zit momenteel in de ziektewet omdat ze tijdens haar zwangerschap een hersenbloeding kreeg.

Oeff een lastige! Ik heb zowel samen met mijn man gewerkt als met mijn zusje. Mijn man heb ik zelfs op het werk ontmoet. Ik was in het begin voortdurend afgeleid door zijn charme, lekkere geur en mooie handen, als hij naast mij kwam zitten om mij dingen uit te leggen. Later zei hij dat hij er in het begin ernstig aan twijfelde of ik het vak ooit in de vingers zou krijgen omdat ik vaak zo dromerig en afwezig op hem over kwam. Onze relatie ontstond op de werkvloer en het samenwerken ging in het begin echt als een trein. We plaatsten de ene uitzendkracht na de andere, hadden samen de meest succesvolle, inspirerende bedrijfsbezoeken.

De energie en verliefdheid moet ervan afgespat zijn, het leek niet op te kunnen gaan, samen haalden we de ene bonus na de andere binnen, maar na een paar maanden veranderde dit compleet en konden we het vreselijk oneens zijn met elkaar en kon de rest van de vestiging ook zeker niet om onze meningsverschillen heen. Achteraf was het dus ook maar goed dat ik na het opbiechten van onze relatie werd overgeplaatst naar een ander gebied. Toch heb ik nooit meer zulke goede resultaten behaald als toen met hem, maar het is later ook nooit zo geëscaleerd als toen. Het liefst was ik ooit een zaak met mijn zusjes begonnen, maar die haakten af, omdat ik naar hun zeggen dan alleen de leuke dingen zou willen doen en zij het al voor zich zagen dat zij zouden opdraaien voor de rot klusjes. Nou daar heb je het dan maar mee te doen, want je familie vertelt je wel zonder omhalen meteen de waarheid.

`Belangrijk is dat je werk en prive zoveel mogelijk gescheiden houdt`   Mireille Luijkx (41) is een single moeder van twee dochters van 12 en 15 jaar. Ze werkt in de zorgsector en geeft Reiki. Spiritualiteit maakt op een gezonde manier deel uit van haar leven.

Samenwerken met je naaste familie? Tja dat is wel een uitdaging denk ik zo.

Het voordeel is dat je elkaar goed kent, en weet hoe men in elkaar zit. Daardoor misschien duidelijkere communicatie tussen de familieleden. Maar vaak komt er ook ruzie en afgunst in voor, en dat is wel een risico voor de familieband. Duidelijke afspraken maken, taakverdeling enz. Kijk naar AH, en Jumbo, 2 mooie familiebedrijven, het kan wel! Belangrijk is dat je werk en prive zoveel mogelijk gescheiden houdt, al lijkt me dat in de praktijk wel moeilijk. Samenwerken met je partner komt nog een stukje dichterbij, omdat je daar ook echt je priveleven mee deelt. Waakzaam zijn dat het samenwerken niet ten koste gaat van de relatie, goede afspraken maken en blijven praten met elkaar. Ik denk dat dat wel de boodschap is.