Nieuws

Potje hersengymnastiek met Mascha de Rooij

’Niet in hokje te stoppen’

Mascha de Rooij: ,,De truc bij het Boodschappenspel is clusteren.”

Mascha de Rooij: ,,De truc bij het Boodschappenspel is clusteren.”

Rogier Veldman

Enkele jaren geleden heeft Mascha de Rooij met zichzelf afgesproken alleen nog maar werk aan te nemen dat ze echt leuk vindt. En ja, daar valt het presenteren van De Geheugentrainer bij Omroep MAX ook onder. „Bij een jongerenomroep ben ik echt niet beter af.”

Mascha de Rooij: ,,De truc bij het Boodschappenspel is clusteren.”

Mascha de Rooij: ,,De truc bij het Boodschappenspel is clusteren.”

Rogier Veldman

Ze is de vrouw die Jan Slagter na bijna tien jaar heeft weggejaagd bij het vermaarde spelletjesprogramma van de ouderenomroep, beaamt ze spottend. „Ha, dat kan ook de insteek zijn. Nee, dat was uiteraard zeker niet de opzet. Jan heeft zelf aangegeven dat hij het te druk heeft gekregen voor het presenteren van De Geheugentrainer. Hij vroeg mij tijdens een koffie-afspraak zijn plek in te nemen. Dat vond ik meteen een goed idee, want een spelletje had ik nog niet eerder gepresenteerd. Het was in een uurtje bekeken.”

Sinds deze maand presenteert de 33-jarige programmamaakster uit Breda op dinsdag en donderdag de ochtendquiz, de andere dagen neemt Pauline Spiering voor haar rekening.

De Rooij ging na haar media-opleiding aan de slag bij de regionale omroep in Brabant. Vier jaar geleden richtte ze met een collega een eigen productiemaatschappij op. Met haar zus presenteert ze video’s op het YouTube-kanaal Knutseltv. Daarnaast is De Rooij op vrijdag al te zien in Hallo Nederland bij ouderenomroep MAX, waar ze ’heel toevallig’ belandde.

Typerend

„Ik ben niet zo’n carrièreplanner, het is meer zo gelopen”, vertelt ze. Typerend is wel dat ze niet snel een onmogelijkheid ziet. „Zo ben ik voor een tv-programma van Omroep Brabant drie maanden in het ’verdwijnende’ plaatsje Moerdijk gaan wonen. De aanleiding was de vraag die destijds opgeworpen werd of zo’n dorpje nog wel bestaansrecht heeft. Dat was typisch een klus waarvan anderen zich misschien afvragen: lukt dat wel? Maar mijn collega en ik zijn meer van ’gewoon doen!’ We zijn op een boerderij gaan wonen; zij met haar gezin op het ene deel, mijn vriend en ik op het andere.”

Kandidaten die zich onderwerpen aan een potje hersengymnastiek in De Geheugentrainer zijn ’aardige, vaak maatschappelijk betrokken mensen’, heeft de presentatrice inmiddels geleerd. „Ze zijn wel fanatiek. En ieder heeft zijn eigen tactiek bij bijvoorbeeld het Boodschappenspel.”

Zelf weet ze nu een goede manier waarop ze rijtjes als witte druiven, koffiefilters, boterhamworst, peultjes, runderlappen en pasta kan onthouden. „Een deelnemer heeft mij een slimme methode geleerd. Hij vertelde de boodschappen te visualiseren. ’Ik word wakker en pak dit van het nachtkastje, dan loop ik langs de trap waar dat ligt’, enzovoorts. Jan Slagter zegt ook: de truc is de boodschappen te clusteren.” Zelf heeft ze ’een sterke wil om te winnen’. „Het boodschappenspel zal me aardig afgaan omdat ik goed ben in visualiseren. Met rekensommen onder druk zou ik wel moeite hebben.”

Nee, de dertiger is door haar omgeving nog niet geplaagd met het feit dat ze toch aardig een MAX-gezicht lijkt te worden. „Wel wordt me gevraagd waarom ik niet bij een jongerenomroep werk. Maar daar zou ik echt niet beter af zijn. En ik ben nooit makkelijk in een hokje te stoppen geweest. Voor mij telt: mag ik zijn wie ik ben? En dat is ook bij MAX zeker het geval. Ik zie momenteel geen andere omroep waar ik liever zou presenteren. Daarnaast produceer ik zelf nog zoveel dat ik me heb voorgenomen wat beter te plannen. Maar bovenal ben ik blij met alles wat ik nu doe. Het is druk ja, maar het enige nadeel daarvan is dat er soms wat minder weekend overblijft. Daar kan ik wel mee leven.”