Nieuws/Buitenland
433571908
Buitenland

Enorme straffen uitgevaardigd

Wolf wordt ’onaantastbaar’ in Vlaanderen

Vlaanderen is niet bang voor de grote boze wolf.

Vlaanderen is niet bang voor de grote boze wolf.

BRUSSEL - De wolf krijgt in Vlaanderen de hoogste beschermingsgraad voor dieren. Wie een wolf er met opzet doodt, riskeert een celstraf van maximaal vijf jaar. Boetes voor het doden, vangen of opzettelijk verstoren van wolven kunnen oplopen tot maximaal een half miljoen euro. Dat staat in een wetsvoorstel dat de Vlaamse regering donderdag heeft goedgekeurd.

Vlaanderen is niet bang voor de grote boze wolf.

Vlaanderen is niet bang voor de grote boze wolf.

De wolf krijgt zo dezelfde bescherming in Vlaanderen als onder meer de Europese bever en de otter. Minister van Omgeving Zuhal Demir had vorige maand al laten weten de wettelijke bescherming van de wolf tot het hoogste niveau te willen optrekken.

Op 2 januari 2018 was er voor het eerst sinds het dier in Vlaanderen werd uitgeroeid aan het begin van de twintigste eeuw een zekere waarneming van een wolf. Het ging om wolvin Naya, die met een zender om vanuit Duitsland aankwam. Ze is inmiddels waarschijnlijk door jagers omgebracht.

Op dit ogenblik zijn er zover bekend negen wolven in België. In Wallonië leven vier alleenstaande mannetjes en een wolvenkoppel, in Vlaanderen het (zwangere) koppel Noëlla en August en een solitaire wolf. Alle Vlaamse wolven zijn via Nederland vanuit Duitsland gekomen. Van August wordt vermoed dat hij helemaal uit Polen komt.